Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ring P1 sparar lyssnaråsikter

Sveriges Radio försvarar sin nya hemliga databas där lyssnarnas åsikter sparas. "Jag tror att den som lyssnar på programmet mycket väl kan förstå att man måste hantera en massa olika uppgifter i ett program­arbete", säger projektledaren på "Ring P1" Erica Hedin till Dagens Nyheter. "Jag blev alldeles kall när jag hörde det och tänkte att det är inte sant. Det är någonting i mig som säger fel, fel, fel", säger programledaren Täppas Fogelberg till DN. Foto: Samuel Unéus, Cornelia Nordström

Sveriges radios lyssnarprogram "Ring P1" har registrerat tusentals personer i en hemlig databas, skriver Dagens Nyheter.

Systemet som lagrar personliga uppgifter som sjukdomar, religionstillhörighet och politisk hemvist får nu kraftig intern kritik, skriver tidningen.

FAKTA

Utdrag ur SR:s interna dokument

"Telefondatabasen är ett internt redaktionellt verktyg som ger möjlighet till programutveckling på kort och lång sikt som Ring P1 behöver. Det är inget system vi i detalj redogör för eller diskuterar med utomstående."

"Vare sig den som ringer vår sluss för att komma med i programmet, eller den som lyssnar på programmet, kan på rimliga grunder bli upprörd över att vi i vårt redaktionella arbete samlar in också personliga och känsliga uppgifter om människor."

Källa: Dagens Nyheter

- Jag tycker att åsiktsregistrering är helt väsenskilt från det öppna samhälle som Sveriges Radio verkar i och är en del av, säger Täppas Fogelberg, en av programledarna för programmet, till Dagens Nyheter.

Det populära lyssnarprogrammet "Ring P1" har under de senaste sju åren registrerat flera av dem som ringt in till telefonslussen, skriver Dagens Nyheter.

Först handlade det om att bokföra telefonnummer, namn och vilken typ av ämne personen i fråga ville debattera.

Nya direktiv i höstas

Men i höstas kom nya direktiv från programmets ledning.

Enligt ett interndokument som DN tagit del av ska också åsikter registreras. Tidningen listar exempel på olika typer av information som dokumenterats i telefondatabasen som ska användas som ett verktyg för "Ring P1"-redaktionen - där ingår allt från sjukdomar, politisk ståndpunkt och religionstillhörighet.

"Tror lyssnarna förstår"

Nu kritiserar flera av SR:s medarbetare informations­insamlingen.

- Det är helt åt skogen, det är inte Sveriges Radio för mig, vi ska vara transparenta och öppna, säger en anonym medarbetare till Dagens Nyheter.

Projektledare och ansvarig för "Ring P1", Erica Hedin säger till DN att en bolagsjurist gått igenom databasen och att det är förenligt med lagen att ha en sådan databas.

- Jag tror att den som lyssnar på programmet mycket väl kan förstå att man måste hantera en massa olika uppgifter i ett program­arbete, säger hon till Dagens Nyheter.