Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ring - med Facebook

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Uwera Musekura, 20, Dalby: - Jag ringer nästan aldrig längre, sms eller meddelande med Facebook är ­enklast. Louise Kramar, 19, Dalby: - Just nu an­­­vänder jag det till att sms:a, så det låter mycket bra! Johanna Franke, 19, Lund: - Jag hade nog ringt mycket mer om man kunde ringa med Facebook, alla har det, det är smidigt och enkelt.
Foto: Alexander Donka

NEW YORK. Facebook vill bli telefon också.

Snart ska det gå att ringa till sina Facebook-vänner via nätet.

I Kanada är det redan verklighet.

Kanadensarna är ofta försöks­kanin för Facebooks nya produkter och än så länge fungerar tjänsten bara för dem i Kanada som laddat ner Facebooks messenger­-app för Iphone.

Facebook har precis introducerat en röstmeddelande service på messenger. Man kan spela in ett röstmeddelande och skicka det till sina Facebook-vänner

Men i Kanada tar Facebook messenger ett steg vidare och ger kunderna möjlighet att ringa direkt till sina vänner via nätet.

Konkurrerar med Skype

Facebook tar därmed på allvar upp konkurrensen med Skype, som använder en liknande ­teknik för gratis samtal till andra Skype-användare.

Så här skriver Daniel Herzig på webbsajten TechBlitz, en sajt som håller koll på teknik­nyheter:

- Facebook har återuppfunnit telefonnumret. Men i stället för att använde en tiosiffrig kod för att kontakta någon, så har Facebook ersatt ett gammalt system med namn i stället.

"Du är ditt eget nummer"

- Det finns inget mellanled längre. Du är ditt eget telefonnummer.

Skype kan förstås hävda att det är precis vad de redan gör. Skype och Facebook sam­­­­arbetade ett tag.

Facebook väntas också dra nytta av att på detta vis kunna kartlägga vilka ens nära vänner är på Facebook.

Så fungerar Facebooks nyheter på Messenger

Alla användare kan sända röstmeddelanden till sina vänner via messenger-appen. Det finns en röd knapp i botten på sidan. Det är bara att trycka på den och spela in.

Facebook testar samtidigt ett nytt telefonisystem i Kanada. Systemet fungerar än så länge bara där och bara på Iphone.

Kanadensarna kan klicka på "i"-ikonen i övre högre hörnet och få du upp en "free call"-knapp, som gör det möjligt att ringa direkt till andra Facebook-vänner i samma testregion.

Skulle du vilja ringa via Facebook?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.