Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riksrevisionen kritiserar tidigare regering

Senaste nyhetsklippen från Expressen.

Den tidigare regeringen gav en ofullständig och delvis förskönad bild av vilka effekterna skulle bli av ändrade inkomstskatter, enligt en ny rapport från Riksrevisionen.

De senaste jobbskatteavdragen på omkring 30 miljarder kronor har resulterat i att omkring 25 000 fler människor har kommit i arbete. Effekterna hade varit större om inte a-kassan och taket i sjukförsäkringen höjts, menar Riksrevisionen.

I en rapport riktar myndigheten kritik mot den tidigare regeringen för att ha gett en ofullständig och förskönad bild av vilkas effekterna av ändrade inkomstskatter skulle bli.

Höjt tak i sjukförsäkringen och höjd ersättning i arbetslöshetsförsäkringen har försvagat incitamenten att arbeta, enligt myndigheten.

Den tidigare regeringen gav riksdagen en ofullständig bild av vilka effekterna skulle bli av sänkningen av de årliga inkomstskatterna med 100 miljarder kronor under åren 2011-2023, enligt Riksrevisionen, som har granskat regeringens redovisning till riksdagen av effekterna på sysselsättning.

Skattesänkningarna har ökat förutsättningarna för hög sysselsättning och ökat sysselsättningen med omkring 25 000 jobb, enligt rapporten.

Riksrevisionen har tittat på höjningarna av grundavdraget för personer över 65 år, som innebar en skattesänkning med omkring 40 miljarder kronor årligen samt höjningen av marginalskatten för personer med de högsta inkomsterna.

”Regeringen redovisar effekter på sysselsättningen och antalet timmar på ett bra sätt när effekterna väntas vara positiva. För förslag som antas få negativa effekter redovisas däremot inga beräkningar alls”, uppger Anna Brink, projektledare för granskningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.