Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rikspolischefens plan för att få in fler polisstudenter

Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Polisen vill att över 1000 studenter ska komma in på polisutbildningarna våren 2019, rapporterar Sveriges Radio.  

Omöjligt utan att tumma på kvaliteten, menar landets polisutbildningar. 

– Jag tror att redan i de siffror man har lämnat in nu har man tänjt systemet så långt man klarar själva, säger Tomas Stjernfeldt, ansvarig för studerandefrågor vid Polisförbundet till SR. 

För att klara regeringens mål om ett ökat antal poliser fram till 2024 måste fler platser på landets polisutbildningar tillsättas. 

Under söndagskvällen medverkade rikspolischef Anders Thornberg i SVT:s "Agenda".  

Där varnade han för att situationen för polisen kommer att bli tuff under 2018, då man är färre än någonsin. Men han sa också att det kommer att vända under 2019. 

I dag kan utbildningarna ta emot 800 studenter - en siffra som polismyndigheten och rikspolischefen Anders Thornberg menar måste upp till 1020 studenter vårterminen 2019. 

Tummar på kvaliteten 

Men polisutbildningarna själva menar att det inte går att öka platserna så snabbt utan att tumma på kvaliteten i utbildningen, skriver Sveriges Radio. 

– Skulle man bli tvingad att tänja det ytterligare tror jag tyvärr att det kommer bli tydliga effekter på kvaliteten i utbildningen och då också givetvis effekter på vilken typ av poliser vi får ut i verksamheten, den risken är uppenbar enligt mig, säger Tomas Stjernfeldt, ansvarig för studerandefrågor vid Polisförbundet till Sveriges Radio. 

Rikspolischefen har kallat till möten 

Landets polisutbildningar har skickat underlag till polismyndigheten som visar att de endast kommer att klara att tillsätta 900 platser på utbildningarna. 

Detta har fått rikspolischef Anders Thornberg att kalla till sig rektorerna med kort varsel. Under våren har tre möten hållits, men det är oklart vad man där har diskuterat, rapporterar Sveriges Radio. 

I stället för att riskera utbildningskvaliteten menar Tomas Stjernfeldt att man bör lösa poliskrisen med att knyta till sig avhoppade poliser och få dem att komma tillbaka till yrket.