Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rikspolischefens larm om ungdomsbrottsligheten

Anders ThornbergFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: AdobeStock / AdobeStock

Nu slår rikspolischefen Anders Thornberg larm om de unga brottslingarna – där han menar att tillväxten måste brytas.

– De som nu gör de här rånen är de som kommer att skjuta och spränga om tre, fyra år, säger Thornberg till Dagens Nyheter.

Anmälda rån är den typen av brott som ökade mest under förra året. Rån mot barn ökade med 31 procent.

Polisen menar att rånens tillvägagångssätt har förändrats, där förnedringar av rånoffren är allt mer förekommande.

Rikspolischefen Anders Thornberg menar att det har blivit ett sätt att visa makt och stiga i rang. Bland annat genom att förnedra offren och lägga ut händelsen på sociala medier. Men det har också gjort att polisen klarar upp fler brott, säger Thornberg till Dagens Nyheter.

Utegångsförbud för ungdomsbrottslingar

Ungdomarnas situation i de utsatta områdena inför framtiden är en ödesfråga menar rikspolischefen:

– Kan vi inte bryta tillväxten så kommer vi få ännu värre kriminalitet. De som nu gör de här rånen är de som kommer att skjuta och spränga om tre, fyra år, säger Thornberg till DN.

I veckan kom regeringen med ett nytt förslag om att införa utegångsförbud för ungdomar som begår brott, och att de döms till en så kallad helghemsarrest där de inte får vistas ute på helger och helgkvällar. Om lagförslaget blir verklighet är det tänkt att börja gälla vid årsskiftet. 

– Alla åtgärder som gör att vi får bort kriminella från gatorna kommer vara effektivt. Vi är försiktigt positiva. Men det måste förstås först prövas om det är rättssäkert och proportionerligt, säger Thornberg till DN.

Verktyg och resurser till socialtjänsten

För att stoppa problemen med ungdomsbrottslighet arbetar polisen med att bland annat identifiera personer, ingripa snabbt och skriva orosanmälningar till socialtjänsten. Även ungdomsgrupper arbetar aktivt med ungdomarna, och polis rör sig vid utsatta områden för förebyggande arbete.

Thornberg säger att socialtjänsten behöver få verktyg och resurser för att kunna ta hand om ungdomarna.

Polisen har sedan förra året börjat arbeta med Operation Rimfrost, som just nu fokuserar på Sveriges sydliga region. Men enligt Thornberg kan operationen tänkas komma till fler städer, och polisresurser för fler regioner finns.

Hur man ska få kontroll över gängkriminaliteten svarar rikspolischefen till DN:

– Vi har ungefär 3.000 i polisutbildningen nu. När de kommer ut så kommer vi att fylla på i lokalpolisområdena. Jag står verkligen bakom beslutet om en svensk polis, och att tyngden ska ligga längst ut i lokalpolisområdena.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.