Dan Eliasson vill se fler övervakningskameror på strategiska platser. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNDan Eliasson vill se fler övervakningskameror på strategiska platser. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dan Eliasson vill se fler övervakningskameror på strategiska platser.  Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen behöver bättre möjligheter att bekämpa terrorism, menar rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅNPolisen behöver bättre möjligheter att bekämpa terrorism, menar rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Polisen behöver bättre möjligheter att bekämpa terrorism, menar rikspolischefen Dan Eliasson.  Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Rikspolischefen vill se mer kameraövervakning

Publicerad

Med 400 miljoner kronor ska polisens förmåga att bekämpa terrorism stärkas. 

Men det är inte nog. Det tycker rikspolischefen Dan Eliasson bland annat vill se mer kameraövervakning. 

– Erfarenheten från terrordåd i Europa är att övervakningskameror ger snabba lägesbilder och underlättar operativa beslut, skriver Dan Eliasson och NOA-chefen Mats Löfving på DN debatt.   

Nu satsas 400 miljoner kronor på att stärka polisens förmåga att bekämpa terrorism. Bland annat ska fler poliser i yttre tjänst ha tillgång till förstärkningsvapen och insatsgrupperna i varje region ska förstärkas och få bättre vapen.

Det skriver rikspolischefen Dan Eliasson och Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelningen, på DN debatt

"Övervakningskameror kan förhindra fler dåd"

Men polischeferna vill också se ökad kameraövervakning, bättre möjligheter till datalagring och hemlig dataavläsning. 

– Erfarenheten från terrordåd i Europa är att övervakningskameror ger snabba lägesbilder och underlättar operativa beslut. Misstänkta kan bakspåras för att lokalisera medhjälpare och flyktvägar samt förhindra fler dåd. Kameror ger även viktiga bevis i utredningsarbetet, skriver Dan Eliasson och Mats Löfving i debattartikeln. 

Långsiktig lösning om datalagring behövs

Polisen ser positivt på den blocköverskridande överenskommelsen om åtgärder mot terrorism som presenterades för en tid sedan. Men fler åtgärder behövs, menar Eliasson och Löfving. 

De vill se långsiktig lösning vad gäller datalagring.  

– Det är ett avgörande verktyg för att kunna förhindra och utreda misstänkta terrorbrott och andra grova brott. Regeringens pågående datalagringsutredning måste ge rättsväsendet tillräckliga förutsättningar, skriver polischeferna vidare. 

Vill kunna avlyssna hemlig datatrafik

Eliasson och Löfving liknar hemlig dataavläsning vid telefonavlyssning. 

– På samma sätt som polisen kan begära telefonavlyssning behöver polisen kunna få rätt att installera program i datorer och mobiler för att kunna avlyssna brottsmisstänktas krypterade datatrafik.

Polischeferna skriver även att "insatser mot terrorism innebär ständiga avvägningar mellan olika samhällsintressen" och att förstärkningar "av samhällets förmåga mot terrorism" därför innebär vissa "obekväma beslut". 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag