Rikspolischefen vill inte veta av kritiska rapporten

Rikspolischef Anders Thornberg vill inte veta av polisforskaren Stefan Holgerssons rapport om polisens våldsanvändning.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Joakim Anderssons föräldrar JO-anmäler nu Polismyndigheten för att de skickade nyutbildade poliser som sköt ihjäl deras son.
Foto: Privat
Stefan Holgersson, professor i polisvetenskap.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sex ihjälskjutna av polis på bara sju månader. Vid två av årets dödsskjutningar var poliserna nyutbildade.

Men när Stefan Holgersson, professor och polis, erbjöd sig att undersöka polisens våldsanvändning gav rikspolischef Anders Thornberg kalla handen. 

– Totalt ointresse kan man sammanfatta det med, säger professorn, som funderar över varför de anhöriga inte stämmer staten.

Efter SVT:s "Agenda" på söndagskvällen kommenterade rikspolischefen rapporten:

– Den finns inne i vår myndighet.

Joakim Andersson, 29, hade enligt föräldrarna drabbats av en psykos och skulle undersökas av läkare när han sköts ihjäl av nyutbildad polis. 

Två veckor senare sköts Eric Torell, 20, ihjäl av polis. Han hade Downs syndrom och bar ett leksaksvapen och även han sköts ihjäl av nyutbildad polis. De sköt 25 skott mot honom, det dödande träffade i ryggen.

Inom forskningen nämns möjliga förklaringar till polisernas agerande – och även lösningar. 

Men polisforskaren och professorn Stefan Holgerssons senaste rapport vill rikspolischef Anders Thornberg inte veta av. 

Rapport: Allvarliga brister i polisens arbete 

Stefan Holgersson kommer fram till följande slutsatser:

• Polismyndigheten lever inte upp till minimikravet för internutbildning i vålds- och konflikthantering. 

• Poliser försätter sig ibland – i onödan – i situationer då de får laglig rätt att skjuta, en så kallad nödvärnssituation.

• Varningsskott och skott i benet ger underkänt på polisens årliga kompetensprov. Godkänt får man om skjuter dödande skott.

• Internutbildning har haft fokus på terror, vilket haft negativ påverkan på förmågan att hantera vardagshändelser. 

Polisen tystar ned problemen och ger utåt en positiv bild av myndigheten.

Expressen kan nu även berätta att Polismyndigheten för två år sedan valde bort att internutbilda i hantering av personer med psykisk ohälsa – för att i stället enbart fokusera på terror. 

– Man får det man betalar för, säger en av polisens instruktörer, som själv aldrig internutbildats i att hantera personer med psykisk ohälsa, utöver på polisutbildningen.

Rikspolischefen vill inte ha rapporten

I somras hade professorn och polisen Stefan Holgersson två timslånga möten med rikspolischefen Anders Thornberg och berättade att han skulle skriva en rapport om möjliga anledningar till bland annat polisens dödsskjutningar och övrig våldsanvändning. 

Holgersson, som arbetat som polis i 26 år och som är professor vid Linköpings universitet, ville skriva sin rapport på uppdrag av polisen.

– Jag kan åka radiobil i Botkyrka, men jag är ändå också professor. Jag tänkte att jag kunde hjälpa till med det här, säger han.

Men det blev kalla handen. Rikspolischef Anders Thornberg ville inte ha en sådan rapport. 

– Totalt ointresse kan man sammanfatta det med, säger Holgersson.

Stefan Holgersson, professor i polisvetenskap.
Foto: Linköpings universitet/Pressbild
Stefan Holgersson, polis och professor i polisvetenskap, har skrivit en rapport som rikspolischefen inte vill veta av.
Foto: Privat

När rapporten var färdig i november mejlade Holgersson den till rikspolischefen och dennes stabschef.

De svarade inte ens. 

– Men de som jobbar på lägre nivå har återkopplat till mig och säger att rapporten är bra. 

Polisen övar bara på extremhändelser

Av hans senaste rapport "Sätta hårt mot hårt" framgår det att poliser i yttre tjänst inte ges rätt förutsättningar för att klara av sitt uppdrag.

– Övar man bara på extremhändelser så finns en risk att man tolkar allt som extremhändelser, säger Holgersson. 

Vid dödsskjutningen av Joakim Andersson, 29, i Norrköping i juli i år, som Expressen granskat, var poliserna ditkallade av en läkare som skulle undersöka Joakim som enligt hans föräldrar hade fått en psykos. 

Trots att poliserna hade informerats om att Joakim kunde bli aggressiv om han såg poliser, så var det poliserna som ropade till Joakim att öppna dörren. Och när de därefter öppnat den med nyckel och såg honom en och en halv meter in och med vad de trodde var en kniv i handen, så drog poliserna upp dörren på vid gavel. 

Det slutade med att han som arbetat som färdig polis i bara fyra veckor sköt ihjäl Joakim. 

"Det är bara framåt, framåt, framåt – skjut"

Stefan Holgersson säger att de två senaste årens utbildning i terror har gjort att polisen inte är lika förberedd på andra scenarier. 

– Därför ser man inte alternativet att backa och stänga dörren, i stället är det bara framåt framåt framåt, skjut. Nuvarande utbildningsnivå äventyrar medborgarnas rättssäkerhet.

I Norrköping har poliserna under 2018 bara fått hälften av det antal timmar som de ska ha. Man har heller inte levt upp till rätt utbildningstid något tidigare år, säger Holgersson.

Rikspolischefen svarar efter SVT:s "Agenda"

Efter att ha medverkat i SVT:s "Agenda" om den senaste tidens skjutningar valde rikspolischef Anders Thornberg att svara på kritiken i rapporten – och varför han inte velat bemöta den.

– Den finns inne i vår myndighet. Under det här året har det varit ett antal skjutningar där polismän har tvingats använda skjutvapen. Jag har beslutat att under 2019 så ska vår tillsynsenhet och internrevision titta på den här frågan för att se vad vi har gjort, om vi kan göra någonting bättre och om vi har några systemfel, säger han.

Angående poliskårens stora förberedelser på terror svarar han:

– Jag tänker att vi ska förbereda våra poliser så bra som möjligt ifall det värsta skulle inträffa. Sedan tänker jag också att vi måste utvärdera alla utbildningar, vi måste se hur vi hanterat det här och det tänker jag göra med vår tillsynsenhet och vår internrevision under 2019 eftersom det varit sex skjutningar just i år.

Joakims föräldrar JO-anmäler polisen

Joakim Anderssons föräldrar har i veckan JO-anmält Polismyndigheten för att de skickade två nyutbildade poliser   hem till Joakim.

– Vi har från första början ifrågasatt att polisen kunde skicka ut två så unga och oerfarna grabbar, säger Joakims pappa Jörgen Andersson.

Stefan Holgersson frågar sig nu varför ingen av de anhöriga som drabbats av polisens dödsskjutningar de senaste åren har stämt svenska staten.

Han drar paralleller till domen i Europadomstolen från 2009, då italienska staten blev skadeståndsskyldiga efter att polis dödat en demonstrant vid sammandrabbningar i Genua. 

Joakims mamma: "Vi ifrågasätter det starkt"

I Sverige har ingen högt uppsatt polischef tvingats lämna sin post efter dödsskjutningarna. 

–  Här behöver ingen högre upp ta konsekvenserna. Den som måste ta konsekvenserna är den som stått där med vapnet i hand och dåliga förutsättningar, och ytterst får de anhöriga ta konsekvenserna, säger Holgersson. 

Joakims föräldrar Eva Christensson och Jörgen Andersson JO-anmäler nu polisen.
Foto: Expressen

Joakim Anderssons föräldrar har i veckan som gått träffat företrädare från polisen. Men de är inte nöjda med svaren som de har fått. 

– Vi ifrågasätter starkt att 25-åriga personer, med lite livserfarenhet, och som utbildat sig i bara två och ett halvt år får gå runt med skarpladdade vapen och har rätt att döda, säger mamma Eva Christensson. 


Joakims föräldrar JO-anmäler polisen

Eva Christensson och Jörgen Andersson har JO-anmält Polismyndigheten, med anledning av att en nyutbildad polis sköt ihjäl deras son Joakim i juli i år. 


Föräldrarna ifrågasätter hur en radiobil kan vara bemannad av "två så oerfarna poliser". I anmälan står vidare: 


"En psykotisk person känner sig ofta förföljd och kan bli upprörd av att poliser ringer på dörren och ropar in i brevlådan. De kan känna sig hotade och bli uppskrämda. En psykotisk person som är rädd kan lätt bli aggressiv. Det är saker som polis bör känna till".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.