Foto: Roger Vikström / Scanpix /
 Foto: Roger Vikström / Scanpix /

Rikspolischefen: Vi ska tänka på offren

Publicerad
Uppdaterad
I dag sänkte Svea hovrätt domen mot förre polischefen Göran Lindberg - från sex och ett halvt års fängelse till sex års fängelse.
Rikspolischefen Bengt Svensson gästade på eftermiddagen Lotta Bromé i "P4 Extra".
- Det är i första hand brottsoffren vi ska tänka på i dag, sa han i radioprogrammet.
Rikspolischefen Bengt Svensson betonade i "P4 Extra" att det som hänt är förskräckligt och att det är något oerhört som offren utsatts för.
På frågan varför Lindberg inte upptäcktes tidigare svarade Svensson:

"Blev förvånad"

- När jag fick reda på det här blev jag väldigt förvånad, har absolut inte hört någon som haft några misstankar om att Lindberg ägnat sig åt sådan verksamhet, det var fullkomligt okänt för mig.
Bengt Svensson sa att han och många kolleger med honom känner sig svikna av Göran Lindberg.
- Naturligtvis är det brottsoffren som i första hand är svikna, men jag vet att kolleger i
Uppsala känner sig lurade. Alla är vi i någon mån lurade, säger Bengt Svensson i "P4 Extra"

Flera år bakom lås och bom

Däremot tror han inte att domen mot förre polischefen påverkar förtroendet för polisen på lång sikt.
Nu väntar flera år bakom lås och bom. Bengt Svensson tror att kriminalvården kommer ”att ta hand om Lindberg som den sexförbrytare han är”.
- De sitter oftast på särskilda anstalter där de umgås med gelikar, men det är en fråga för kriminalvården, sa rikspolischefen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag