Rikspolischefen: "Oroande utveckling"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rikspolischen Dan Eliasson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bara i år har 46 mord skett i Stockholm.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

I dag väcks åtal efter ett dubbelmord i Kista.

Utredningen är en av ett 40-tal pågående mordutredningar i polisregion Stockholm.

– Det är en otroligt oroande utveckling som jag påtalat under flera år, säger rikspolischef Dan Eliasson i Aftonbladet TV. Det är mycket bekymmersamt i vissa av de här områdena. 

Lejonen-ledaren Merhawi Aregai, 26, och en annan man sköts kallblodigt till döds i en bil i Kista den 8 mars tidigare i år. Kvällen före hade ett par mördats brutalt i sin bostad i Hallonbergen – ett fall där rättegången just nu pågår.

I dag klockan 11 väcks åtal mot en man i 30-årsåldern vid Solna tingsrätt, misstänkt för dubbelmordet. 

Just nu pågår 45 utredningar om mord enligt statistik från Stockholmspolisen, skriver Aftonbladet. 

Oroad över utvecklingen

Rikspolischef Dan Eliasson gästade Aftonbladet TV på tisdagsmorgonen. Han är mycket oroad över utvecklingen:

– Jag tycker mig se nu att det finns större förståelse i samhället över det faktum att situationen är riktigt bekymmersam i många av de här utsatta områdena, säger han. 

Dan Eliasson säger att hela samhället måste mobilisera sig mot det ökande våldet. Det måste också in mer resurser till de utsatta områdena, menar han.

"Kraftsamlat i alla särskilt utsatta områden"

– Vi har kraftsamlat i alla särskilt utsatta områden. Det är fler poliser, mer resurser. Det visar att fler måste göra mer, säger Dan Eliasson.  

Rikspolischefen betonar att enbart extra polisresurser inte räcker. Det måste även till långsiktiga socioekonomiska insatser, menar han. Han nämner jobb, boendemiljö och hälsa som några viktiga faktorer. 

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs felaktigt att det skett 46 mord i Stockholm hittills i år, vilket Aftonbladet rapporterade. Tidningen har nu tagit tillbaka uppgiften och uppger att det skett ett missförstånd i kommunikationen med Stockholmspolisen. Siffran 46 gäller pågående förundersökningar gällande mord fram till den 21 september i år. Morden som utreds kan även ha skett tidigare år. I dag pågår 45 mordutredningar i regionen, enligt tidningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.