Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rikspolischefen efterlyser ny regering: Behöver besked

Rikspolischef Anders Thornberg är oroad över regeringsbildningsprocessen. Foto: SVEN LINDWALL

Regeringsbildningsprocessen oroar rikspolischef Anders Thornberg – eftersom övergångsbudgeten innebär att polisen inte får de pengar som behövs. 

– Vi behöver ett besked så snart som möjligt och hoppas att den här parlamentariska situationen ska lösa sig, säger han efter ett möte med justitieutskottet i riksdagen. 

Anders Thornberg svarade på tisdagsförmiddagen på frågor från riksdagsledamöterna i justitieutskottet – om bland annat den senaste tidens dödsskjutningar. 

– Det är en djupt oroande utveckling, men vi gör mer än vad vi någonsin har gjort. Vi har kraftsamlat när det gäller skjutningarna, säger han efter mötet. 

Så sent som under måndagen besökte han justitieminister Morgan Johansson och överlämnade en skrivelse med en rad förslag på åtgärder som skulle kunna vidtas. 

– Vi tar mer vapen och narkotika än vad vi har gjort på många år. Men vi ser samtidigt att det finns fler och fler unga män som är beredda att ta till skjutvapen för att lösa olika konflikter. Bakom varje ung man som blir skjuten står ett tiotal nya som är beredda att kliva fram.

På frågan om svensk polis i dag klarar kärnuppdraget svarar Anders Thornberg: 

– Vi är för få och vi behöver bli fler, men vi tänker inte på det sätter. Vi tänker att vi gör vad vi kan med det vi har nu.

Thornberg: "Finns en stor förståelse"

Han konstaterar samtidigt att de politiska partierna varit tydliga med att de vill satsa på polisen framöver – och han beskriver tisdagens möte med riksdagsledamöterna så här: 

– Jag upplever att jag har fått beskriva min sak på ett rakt och bra sätt, och jag upplever att jag har fått bra frågor. Det finns en stor förståelse från politiken och jag hoppas verkligen att vi kan ta krafttag så att det här kan sluta. 

Han är samtidigt oroad det faktum att polisen inte får några extra pengar i den övergångsbudget som finansminister Magdalena Andersson presenterat.

– Det innebär en viss oro naturligtvis. Jag som myndighetschef måste ta ansvar för det. Men jag har uppfattat att den politiska signalen är tydlig, att man ska satsa på svensk polis, så vi kör på som vanligt. Vi bromsar inte just nu. Men vi behöver ett besked så snart som möjligt och hoppas att den här parlamentariska situationen ska lösa sig. 

– Men jag är ingen politiker, jag är en brottsbekämpande myndighetschef. Vi kör på tills vidare och vi hoppas att vi får besked snart.