Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rikspolischefen: De drömmer om status

Thornberg om varför Sverige sticker ut när det gäller gängrelaterade skjutningar
Rikspolischef Anders Thornberg.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
En man flyr efter dödsskjutningen av läkaren Karolin Hakim i Malmö.
Zakriya Mezar, 24, har dömts till livstids fängelse efter en annan dödsskjutning i Malmö. Här poserar han med andra kriminella på resa i en Ferrari framför Eiffeltornet i Paris.

De kriminella gängen som utför sprängningar och skjutningar har blivit yngre – och mer hänsynslösa.

Det menar rikspolischefen Anders Thornberg, som i Ekots lördagsintervju målar upp en bild av miljön inom gängen:

– Det är en dröm om snabba pengar, en värld med fina bilar, guldkedjor och status, men också en värld där de kriminella vet att de kanske inte blir mer än tjugo, trettio år.

I Ekots lördagsintervju konstaterar rikspolischefen Anders Thornberg att de kriminella gängen har fått en ny attityd.

Deras sprängningar brukade vara mindre och avsedda att skrämmas, och vid skottlossningar siktade man oftast på benet eller foten.

I dag är sprängningarna i stället större, och sker på tidpunkter då utomstående riskerar att skadas. Vid skjutningar tar gärningspersoner sikte på huvudet, eller bröstet.

Enligt Anders Thornberg har gängens medlemmar blivit yngre och mer hänsynslösa. 

– Vi vet att det finns möjliggörare eller individer långt upp i näringskedjan som finns bakom den här kriminaliteten, men det är unga pojkar framför allt, som utför de här dåden, säger han till Ekot.

Rikspolischefen: Brist på konsekvenser

Ofta är det narkotika, pengar, gränsstrider eller hämndaktioner som ligger bakom brotten. För de unga så kallade ”springpojkarna” är förhoppningen att ett utfört dåd ska leda till en uppgradering inom den kriminella hierarkin. 

– Det är en dröm om snabba pengar, en värld med fina bilar, guldkedjor och status, men också en värld där de kriminella vet att de kanske inte blir mer än tjugo, trettio år, säger Anders Thornberg.

I vissa områden har polisen kunnat konstatera att alarmerande unga personer letts in i brottsligheten. Anders Thornberg berättar att man i polisregion Syd kunnat se att det finns ett 80-tal barn i åldern 8 till 14 som utfört personrån. De uppges även vara beredda att begå allvarligare brott.

Rikspolischefen pekar på brist på konsekvenser som ett tydligt problem för att motverka ungdomsbrottsligheten. Han menar att de yngsta behöver mötas av tydligare påföljder från skola, föräldrar eller myndigheter för att bryta sig ur mönstret.

”Tar dem för allting”

Samtidigt betonar Anders Thornberg att mycket hänt för att bekämpa de kriminella gängen. Polisen gör beslag på kilovis av narkotika per vecka, och har en större kunskap om personerna inom gängen.

Ett tydligt exempel är de framgångar som gjorts genom operation Rimfrost i Malmö. Efter våldsdåden i staden har polisen tillsatt stora resurser i form av fler poliser och ett mer vederhäftigt underrättelsearbete.

Det har gjort att man nu kunnat identifiera flera nyckelpersoner och yngre gängmedlemmar.

– På varje individ ser vi exakt vad vi kan göra. Vi tar dem för allting, för varje brott de är misstänkta för. Vi gör tillslag och vi punktmarkerar dem, säger Anders Thornberg till Ekot.

Anders Thornberg: ”Vi kommer jobba mer med Säpo”

Rikspolischefen om de taktiska koncepten som sätts in mot sprängningarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.