Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rikspolischefen: ”Blir värre innan det blir bättre”

58 procent tror att problemen med gängkriminalitet kommer öka det närmaste året.
Vänner till den 12-åriga flickan som dödades i en skjutning i Botkyrka i augusti sörjer vid platsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

En majoritet av svenskarna ser mörkt på samhällets möjligheter att minska gängvåldet, visar en mätning från Expressen/Sifo.

Rikspolischef Anders Thornberg är övertygad om att utvecklingen går att vända – även om det kommer ta tid.

– Siffrorna visar hur viktigt det är att samhället gemensamt vänder utvecklingen och risken är att det kommer bli värre innan det blir bättre, säger han.

I en Sifo-mätning som Expressen låtit göra ger svenskarna en dyster bild av samhällets förmåga att stoppa gängkriminaliteten i landet. 58 procent tror att gängvåldet kommer att öka det närmaste året, medan endast fyra procent tror att det kommer att minska. En av tre tror att läget fortsätter oförändrat.

Dessutom dömer många ut politikernas och myndigheternas möjligheter att minska gängvåldet. 55 procent svarar att de har litet förtroende för att de ska kunna hindra utvecklingen.

– Det speglar den verklighet som varit de senaste åren. Vi har inte lyckats tygla gängkriminaliteten. Om åtgärderna hittills inte haft tillräcklig effekt är det klart att man ser pessimistiskt på framtiden. Jag skulle själv ha svarat att jag tror att den negativa spiralen kommer fortsätta, säger kriminologen Amir Rostami, som forskar om organiserad brottslighet.

Vad betyder det att folk har så låg tilltro?

– Det är allvarligt. Har man en pessimistisk syn på utvecklingen och ett lågt förtroende för att samhällets representanter kommer att klara det här kommer det i förlängningen innebära att tilltron på rättsväsendet urholkas. 

Rikspolischef Anders Thornberg: ”Ser resultat”

Enligt Amir Rostami är faktiska resultat och färre skjutningar det enda som kan vända svenskarnas negativa syn på utvecklingen, och kriminologen får medhåll från rikspolischef Anders Thornberg.

– Utvecklingen måste vändas. Där polisen har kraftsamlat ser vi resultat – vi måste bli fler. Problematiken handlar om unga män från utsatta områden som inte har någon framtidstro och som dras in i kriminalitet. Det visar att även andra måste göra mer. Polisen kommer göra allt som står i vår makt för att bekämpa brottsligheten och ge upprättelse för brottsoffer. Att lyckas bryta utvecklingen bygger på att flera i samhället hjälps åt. Min fasta övertygelse är att vi tillsammans kommer vinna kampen mot gängvåld och grovkriminalitet på lång sikt, säger rikspolischefen.

Rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hur ser du på det låga förtroendet för samhällets insatser mot gängen?

– Utvecklingen av gängkriminaliteten har pågått under årtionden. Det går att vända, men det kommer ta tid. Siffrorna visar hur viktigt det är att samhället gemensamt vänder utvecklingen och risken är att det kommer bli värre innan det blir bättre. Långsiktiga satsningar måste genomföras inom bland annat skola, socialtjänst och andra viktiga delar av samhället, säger Thornberg.

”Allvarligt men inte hopplöst”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anser att siffrorna är anmärkningsvärda men inte särskilt förvånande.

– Det här är ett kvitto på att många upplever att utvecklingen går åt helt fel håll. Läget är allvarligt men inte hopplöst, men då måste vi agera nu.

När regeringen förra hösten samlade alla riksdagspartier förutom SD för samtal om gängkriminaliteten uppstod en debatt om vilka partier som fick delta. Resultatet blev ett 34-punktsprogram mot gängvåldet – men då hade redan M, KD och L lämnat samtalen.

– Alla är överens om att gängkriminalitet är dåligt, men vi har olika syn på hur man ska bekämpa det här. Jag tror att människor är trötta på diskussionerna om vilka partier som får vara med eller inte, folk vill se en förändring. Då behövs mönsterbrytande åtgärder. Det är inte raketforskning, utan det räcker med att åka till Danmark och se hur de effektivt har bekämpat gängkriminaliteten, säger Forssell.

Damberg: ”Delar den ilska många känner”

Även inrikesminister Mikael Damberg kommenterar gängvåldet:

”Jag delar den ilska som många känner mot de här kriminella nätverken och deras avskyvärda våldsdåd.  Det här är ett samhällsproblem som har vuxit fram i Sverige under lång tid och det kommer krävas en fortsatt kraftsamling med både brottsbekämpande och brottsförebyggande åtgärder för att trycka tillbaka de här gängen och sätta ännu fler ansvariga i fängelse”, skriver han.

Mikael Damberg uppger att Sverige nått halvvägs till regeringens mål om 10 000 fler poliser till 2024. Därtill har regeringen vidtagit flera åtgärder för att motverka gängbrottsligheten. Det handlar bland annat om att man skärpt straffen för flera gängrelaterade brott, gett polisen fler verktyg för att övervaka gängen och avskaffat straffrabatten.

”Sen delar jag rikspolischefens bild att det här inte bara kräver fler poliser, utan ett helt samhälle som backar upp och motverkar brottens orsaker - inte minst för att förhindra att fler barn och unga sugs upp i de här kriminella miljöerna”, skriver Damberg i sin kommentar.

LÄS MER: Fredrik Sjöshult: Danmark daltar inte med unga och gängkriminella 

LÄS MER: Fredrik Sjöshult: Plakatpolitik stoppar inte mord på unga flickor 

LÄS MER: Gängbråken som skakar Norsborg där 12-åriga flickan sköts ihjäl 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podd om politik: Ett sponsrat instagraminlägg från Nya Moderaterna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.