Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rikskrim till Sudan - Lundin Oil ska utredas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lundin Oil i Sudan.
Foto: Okänd -

Förundersökningen om bland annat Carl Bildts eventuella delaktighet i misstänkta folkrättsbrott tar inom kort ett avgörande steg.  

Åklagare och utredare från rikskriminalen är på väg till Sudan för att höra vittnen, uppger en källa till Expressen.

– Vi kommenterar inte vilka åtgärder vi vidtar, säger kammaråklagare Magnus Elving.

Han har lett förundersökningen sedan juni 2010 och har konsekvent vägrat avslöja vad som framkommit. Han arbetar tillsammans med en kollega vid internationella åklagarkammaren, Krister Peterson.

– Det är ett komplext material med många fakta och därför är vi två åklagare, säger Magnus Elving.

Men det är ingen hemlighet att en del av förundersökningen kräver att delar av utredningsarbetet görs i Sudan, landet där de misstänkta folkrättsbrotten ska ha ägt rum mellan 1997 till 2003.

Då prospekterade Lundin Petroleum, som då hette Lundin Oil, efter i olja i det beryktade området Block5A. Block 5A ligger numera i Sydsudan som blev självständigt 2011.

Beslutet att inleda förundersökningen togs efter att en sammanslutning av frivilligorganisationer, European Coalition on Oil in Sudan 2010 publicerat rapporten, "Unpaid Debt – the Legacy of Lundin, Petronas and OMV in Sudanin Block 5A, Sudan 1997-2003”. 

Grova övergrepp

I rapporten anklagas den sudanesiska regeringen för att med sina regeringsstyrkor ha begått grova övergrepp och folkrättsbrott området som kostat tusentals liv.

Det skedde uteslutande av ett skäl, för att säkra området åt Lundin-bolaget och dess partners, enligt rapporten.

I samband med att förundersökningen inledde skrev Elving i ett pressmeddelande att han ska utreda om "det finns enskilda personer med anknytning till Sverige som kan misstänkas för inblandning i brott".

I det här fallet handlar det bland annat om den dåvarande styrelsen för Lundin Oil. Carl Bildt satt i styrelsen mellan 2000 och 2003.

Magnus Elving har tidigare bekräftat att i ett skede av förundersökningen ska man också höra vittnen i Sudan.

Utredningen levande

Men varken han eller Peterson vill bekräfta uppgiften som Expressen fått - att det ska ske inom kort och att det är Krister Peterson som ska resa dit tillsammans med ett antal utredare från rikskriminalens Krigsbrottskommission.

– Det gäller förundersökningssekretess i det här ärendet och skulle vi berätta vilka åtgärder som vidtas så kan det störa en utredning, säger Krister Peterson.

Men han bekräftar att utredningen är i allra högsta grad levande, och har varit det sedan den inleddes i juni 2010.

– Det finns inga planer att avsluta den, säger Krister Peterson.

Ingen är ännu delgiven misstanke om brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.