Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
 Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Riksdagsvakten erbjuds psykologstöd

Publicerad

Riksdagsvakten kommer att erbjudas psykologsamtal efter den misstänkt rasistiska förolämpningen. Men han kan återvända till jobbet redan i kväll.

– Det kan vara en del av processen att komma tillbaka och hoppa upp på hästen igen, säger Björn Ericsson, säkerhetschef på vaktbolaget G4S, till Expressen.se

Expressen avslöjade under onsdagen att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara misstänks ha förolämpat en riksdagsvakt med rasistiska och nedsättande kommentarer. Händelsen ska enligt polisanmälan från två poliser ha inträffat under natten mot onsdagen.

Lars Isovaara ska bland annat ha sagt till vakten att han inte vill ha "med såna som honom att göra", gjort grymtljud mot vakten och spottat i luften, enligt kommissarie Torsten Stålnacke.

Lars Isovaara sa under onsdagseftermiddagen att han upplevde att han under natten sa "jag är så trött på det här invandrarsamhället".

- Utifrån det vi har uppgifter om handlar det om någon form av kränkande uttalanden, och det ogillar vi naturligtvis starkt, säger Björn Ericsson, säkerhetschef på vaktbolaget G4S, som vaktar utanför riksdagen.

Kan vara tillbaka på jobbet i kväll

Redan i kväll kan vakten vara tillbaka på jobbet.

– Det kan vara en del av processen att komma tillbaka och hoppa upp på hästen igen, säger Björn Ericsson, säkerhetschef på vaktbolaget G4S, till Expressen.se

Vakten kommer också att erbjudas att prata med en psykolog om det som inträffat.

– Vi stöttar honom i det i allt vad det innebär, i samtal, och även de som blivit indirekt drabbade av det. Om vi kommer fram till att det behövs psykologstöd, då får han det. Vi tar stor hänsyn till hans vilja, säger Björn Ericsson.

 

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag