Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagstjänsteman sparkas från uppdrag

Mannen är en framstående debattör.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Mannen arbetar som riksdagstjänsteman i Centerpartiet.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera branscher har vittnat om sexuella trakasserier.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

En riksdagstjänsteman i Centerpartiet och framträdande debattör har sparkats från ett tungt uppdrag efter sexanklagelser i kölvattnet av metoo-upproret. 

– Det rörde sig om en händelse som var av en sådan art att vi inte kunde ha kvar den här medlemmen, säger en talesperson för partiet.  

En framstående debattör med förtroendeuppdrag i Centerpartiet anklagas i kölvattnet av #MeToo för att ha utsatt en dåvarande partikollega för ett oacceptabelt agerande av sexuell karaktär. 

Mannen har även uppdrag för Centerpartiet som politisk tjänsteman i riksdagen.

Anklagelserna nådde den gren av partiet där mannen haft förtroendeuppdrag i förra veckan och styrelsen möttes i söndags med anledning av anklagelserna. 

Uteslöts av enig styrelse

Tjänstemannen uteslöts av en enig styrelse – och förlorade då sitt förtroendeuppdrag inom organisationen. 

– Det som är, är att vi har ett medlemsärende som vi fick kännedom om. Det rör en medlem som inte är kvar i förbundet och dels en person som var aktiv och hade förtroendeuppdrag hos oss. Vi samlade förbundsstyrelsen och agerade snabbt och kraftfullt med ett uteslutningsärende. Det rörde sig om en händelse som var av en sådan art att vi inte kunde ha kvar den här medlemmen i förbundet, säger talespersonen för organisationen knuten till partiet. 

Enligt uppgifter till Expressen pågår det ett också personalärende i Centerpartiet rörande mannen och hans anställning som politiskt sakkunnig.

”Vi kunde inte ha kvar den här medlemmen”

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson har via partiets presstjänst bett om att få återkomma med en kommentar om den anklagade mannen. 

I lördags blev även en medlem ur Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, utesluten ur förbundet efter anklagelser om övergrepp. 

Expressen har sökt den utpekade mannen.