En riksdagsledamot har ett arvode på 69 900 kronor i månaden. Debatten om riksdagsledamöter som under en period inte deltar i riksdagsarbetet, men ändå kvitterar ut fullt arvode, har pågått under många år.
– Det är klart att de är viktigt att politiker har samma regelverk som man har om man är på arbetsmarknaden. Det förväntas att man fullföljer det man har tagit på sig att göra, för att också få ersättning för det, och det är en stor enighet i riksdagen kring detta, säger Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna, till Sveriges Radio Ekot.
Samtliga åtta riksdagspartier är nu eniga om att en ledamot ska behöva återbetala arvodet om man utan giltigt skäl fortsätter utebli från omröstningar i riksdagen efter att ha en tillsägelse från talmannen om detta. Tanken är att reglerna ska skärpas från och med årsskiftet.
”Kastar en skugga över hela riksdagens arbete”
Moderaternas gruppledare Tobias Billström ser det inte som något stort problem att ledamöter tar en så kallad timeout, exempelvis för att de är inblandade i en rättsprocess, och därmed inte deltar i det dagliga riksdagsarbetet.
– Men det är klart att bara det faktum att några ledamöter gör det kastar ju en skugga över hela riksdagens arbete, och så kan man naturligtvis inte ha det. Det handlar också om att värna institutionen och institutionens integritet, säger Tobias Billström till Sveriges Radio Ekot.