Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagsskolkare ska förlora arvodet

Senaste nyheterna med Expressen TV
Ibland är det glest i riksdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ibland är det glest i riksdagen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledamöter som inte deltar i riksdagens arbete ska kunna få arvodet indraget. 

Samtliga partier står bakom förslaget som väntas träda i kraft vid årsskiftet.

– Är man inte på jobbet ska man inte få betalt, säger Sverigedemokraternas vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson till Sveriges Radio Ekot.

En riksdagsledamot har ett arvode på 69 900 kronor i månaden. Debatten om riksdagsledamöter som under en period inte deltar i riksdagsarbetet, men ändå kvitterar ut fullt arvode, har pågått under många år.

– Det är klart att de är viktigt att politiker har samma regelverk som man har om man är på arbetsmarknaden. Det förväntas att man fullföljer det man har tagit på sig att göra, för att också få ersättning för det, och det är en stor enighet i riksdagen kring detta, säger Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna, till Sveriges Radio Ekot.

Samtliga åtta riksdagspartier är nu eniga om att en ledamot ska behöva återbetala arvodet om man utan giltigt skäl fortsätter utebli från omröstningar i riksdagen efter att ha en tillsägelse från talmannen om detta. Tanken är att reglerna ska skärpas från och med årsskiftet.

”Kastar en skugga över hela riksdagens arbete”

Moderaternas gruppledare Tobias Billström ser det inte som något stort problem att ledamöter tar en så kallad timeout, exempelvis för att de är inblandade i en rättsprocess, och därmed inte deltar i det dagliga riksdagsarbetet.

– Men det är klart att bara det faktum att några ledamöter gör det kastar ju en skugga över hela riksdagens arbete, och så kan man naturligtvis inte ha det. Det handlar också om att värna institutionen och institutionens integritet, säger Tobias Billström till Sveriges Radio Ekot.

Emma Carlsson Löfdahl tog ut 200 000 kronor i arvode – trots timeouten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.