Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagsmannen Johnny Munkhammar har avlidit

Riksdagsledamoten Johnny Munkhammar blev 37 år gammal.
Foto: Sven Lindwall

Efter nästan tre års kamp har moderate riksdagsledamoten Johnny Munkhammar avlidit i cancer.

Munkhammar blev 37 år gammal – och sörjs nu av Sveriges politiska profiler.

– Vi har mist en god vän, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra i ett pressmeddelande.

Det var under tisdagsmorgonen som budskapet skickades ut via Johnny Munkhammars Twitter-konto.

"Det är med sorg som vi meddelar att Johnny lämnade oss under gårdagskvällen."

Munkhammar drabbades av spottkörtelcancer hösten 2009, 35 år gammal. Strax därefter gick han ut i TV4 och offentliggjorde sitt insjuknande.

Kämpade mot cancer

"I mitt fall ansågs sannolikheten att överleva vara klart under 50 procent. Tänk att inte få se sina barn bli stora, inte få hjälpa dem i skolan. Diagnosen hade tagit nästan ett år - tänk om denna väntan minskade chanserna att klara utmaningen", skrev Munkhammar i en debattartikel om vården på sajten Newsmill i september 2010.

2010 valdes han i riksdagen för Moderaterna i Stockholms län, medan kampen mot cancern fortsatte.

Munkhammar var en livlig röst i den svenska samtidsdebatten och fortsatte att producera inlägg av olika slag.

Så sent som den 9 augusti i går publicerade han en debattartikel i Expressen om arbetsmarknadsreformer, skriven tillsammans med finansminister Anders Borg.

Munkhammar hade ett förflutet i Folkpartiet, och har arbetat med EU-frågor för intresseorganisationerna Timbro och Svenskt näringsliv.

"Mist en god vän"

Nu sörjs han av det politiska spektret i Sverige.

– Vi kommer att sakna och minnas Johnny Munkhammar som en framstående och alltid entusiastisk politiker och debattör verksam in i det sista. Vi är många som även mist en god vän och våra tankar går nu närmast till hans familj, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen, i ett pressmeddelande.

"Så fruktansvärt sorgligt och tragiskt att vännen Munkhammar inte längre är bland oss. Tänker på hans familj, i första hand barnen, i dag", skriver Johan Ingerö, Kristdemokraterna-ledaren Göran Hägglunds presschef, på Twitter.

"En politisk motståndare, en granne i kammaren - men också en människa som förlorat kampen mot cancern. Minns Munkhammar", skriver Lars Ohly, före detta partiledare för Vänsterpartiet.

Johnny Munkhammar blev 37 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.