Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riksdagsmajoritet vill avskaffa barnisolering

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Annika Hirvonen, gruppledare för MP.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Socialminister Lena Hallengren, S.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Majoriteten har skiftat.

Sedan Miljöpartiet lämnat regeringen finns nu en majoritet i riksdagen för att avskaffa isoleringen av barn på statliga ungdomshem.

– Sverige har fått upprepad kritik från FN:s tortyrkommission, säger Miljöpartiets gruppledare Annika Hirvonen till Sveriges Radio.

Tidigare har funnits en riksdagsmajoritet där regeringen Socialdemokraterna-Miljöpartiet med stöd av Moderaterna varit för möjligheten att isolera barn på statliga ungdomshem.

Men i och med att regeringssamarbetet spruckit har också riksdagsmajoriteten gjort det – MP har nu röstat mot tilltaget.

– Sverige har fått upprepad kritik från FN:s tortyrkommission och barnrättskommitté för att vi isolerar barn. Staten måste hitta andra sätt att hantera de här barnen, säger Miljöpartiets gruppledare Annika Hirvonen till Sveriges Radio.

Första nya majoriteten efter regeringsavhoppet

Radion frågar sig hur Miljöpartiet kan ha gått med på isoleringen under den tid de suttit i regering – då de inte röstat mot.

– När vi satt i regering så drev vi det här stenhårt. Och nu när vi inte längre sitter i regering då gör vi det på det sätt man driver frågor i opposition, nämligen riktar ett tillkännagivande till regeringen, svarar Hirvonen.

Socialminister Lena Hallengren har inte velat låta sig intervjuas av radion, men svarar skriftligt att hon tycker att det är svårt att helt ta bort befogenheten.

Det här är första fallet där MP:s avhopp från regeringen får en riksdagsmajoritet att skifta.

Ris och ros efter regeringsförklaringen: ”Inga överraskningar alls”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.