Här är några av de politiker som vägrar Twitter: Mats Johansson, Jan Erstborn, Barbro Westerholm och Marietta de Pourbaix-Lundin.
Här är några av de politiker som vägrar Twitter: Mats Johansson, Jan Erstborn, Barbro Westerholm och Marietta de Pourbaix-Lundin.

Riksdagsledamöterna som väljer bort Twitter

Publicerad

Expressens granskning visar att mer än var tredje riksdagsledamot väljer bort Twitter.

Och ursäkterna är allt från tidsbrist till rena rama bojkotten.

"Jag har avstått från Tjatter. Föredrar DN Debatt och Brännpunkt", skriver Mats Johansson (M).

Under förra veckan lanserade Expressen den splitternya tjänsten "riksdagsmolnet", där samtliga riksdagsledamöter inlägg på Twitter samlas.

Initiativet har hyllats på sociala medier, samtidigt som flera riksdagsledamöter, däribland Kristdemokraternas Mats Odell, har kontaktat Expressen och meddelat att de nu har startat ett Twitterkonto efter lanseringen av "riksdagsmolnet".

"Intressant och kul grepp med Expressens riksdagsmoln där man kan se vad ledamöterna twittrar om", skriver Fredrik Hardt, pressekreterare hos Kristdemokraterna.

Bland partierna är det Centerpartiet och Kristdemokraterna som har högst andel twittrare. Men av de 349 riksdagsledamöter som finns nu, är det 130 ledamöter som inte har slagit rot i Twittervärlden, enligt Expressens granskning.

Och när de frågas om anledningen bakom är det vanligaste svaret: Tidsbrist.

"Vi alla får prioritera vår tid på något sätt", skriver Esabelle Dingizian (MP).

"Twitter ytligt sätt att diskutera"

Dock finns det de som går längre i sitt resonemang.

Barbro Westerholm (FP) menar att hon inte känner att hon kan gå in på djupet på forumet.

"Twitter är för mig ett ytligt sätt att diskutera de frågor jag ägnar mig åt i politiken", skriver hon till Expressen.

Medan hos andra blir det bara blankt nej.

"Möjligtvis kan det sägas vara gammaldags, men jag har ingen önskan att vara med", skriver Jan Ertsborn (FP).

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag