Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagsledamöter ska leva pensionärsliv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
olveig Zander, C, är en av dem ska testa på pensionärslivet.
Foto: Sveriges riksdag
Lars-Arne Staxäng, M, är en annan.
Foto: Sveriges riksdag
Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna. Det är hon som har utmanat riksdagsledamöterna.
Foto: Tomas Södergren

Fyra riksdagsledamöter har antagit en utmaning att leva som pensionärer i en vecka.

Under veckan ska de dokumentera hur de använder sin "pension" i text och bild.

– Jag tror många pensionärer har det kämpigt, speciellt när det uppkommer extra utgifter. Jag tror det är nyttigt att bli påmind om det på ett praktiskt sätt, säger Lars-Arne Staxäng, M, som deltar i utmaningen.

Det är SPF Seniorerna som har utmanat fyra riksdagsledamöter att leva som pensionärer i en vecka. De som antagit utmaningen är Lars-Arne Staxäng, M, Solveig Zander, C, Fredrik Lundh Sammeli, S och Carina Ohlsson, S.

Alla sitter i socialförsäkringsutskottet och de tre förstnämnda även i den parlamentariska pensionsgruppen som ansvarar för pensionssystemet. De ska under veckan dokumentera sina dagar i text och bild.

– Det är för få som känner till hur låg pensionen är, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna som utmanat riksdagsledamöterna.

Hon tror att politikerna kommer att klara veckan om de lever snålt och hoppas att de ska få en större förståelse för pensionärers vardag och vad som är en rimlig pension.

– Det går att leva som pensionär men man ska inte tro att det går att ha ett aktivt liv, säger hon.

Enligt SPF Seniorerna är pensionerna i dag lägre än de var sex år sedan på grund av bromsen i pensionssystemet som sänkt pensionerna tre gånger. Samtidigt har kostnader som hyror och livsmedel ökat. SPF Seniorerna hoppas att utmaningen leder till förändringar i pensionssystemet.

Hoppas på en dialog med pensionärer

Politikerna kommer att arbeta normalt under veckan, men har en begränsad budget och måste dokumentera vad de äter och hur de använder sin "pension" under veckan. "Pensionen" ska räcka till mat och fritid och avdrag har gjorts för fasta kostnader som exempelvis hyra och hemförsäkring.

Solveig Zander berättar att hon redan tidigare provat på att leva som en pensionär och att hon vet om att det inte är lätt.

– För fyra-fem år sedan levde jag som pensionär i 14 dagar, delvis för att ta reda på allt som man kan råka ut för som pensionär och hur man ska lösa det ekonomiskt. Jag ville få känslan av vad man möter i vardagen, säger hon.

Hon tror att veckan kommer bli intressant och inte minst de diskussioner som kan uppstå efter att veckan är avslutad.

– Det ska bli himla intressant att se vilka olika uppfattningar vi har när vi är tre personer, säger hon.

Solveig Zander hoppas även att diskussion ska väckas med pensionärer.

– Jag hoppas att det inbjuder till dialog med pensionärerna och att vi får en bra diskussion om vad vi ska ändra och förbättra.

Tror du att veckan kan resultera i förändringar?

– Ja, det tror jag. Vi kan i alla fall prioritera i vilken ordning vi gör olika förbättringar och det kan bidra till att vi gör det i annan ordning eller på ett annat sätt.

"Många pensionärer har det kämpigt"

Lars-Arne Staxäng tycker att utmaningen ska bli spännande och tror att den kan väcka uppmärksamhet kring pensionärers villkor. Han säger att han inte tror att utmaningen kommer vara revolutionerande för honom, eftersom att han har levt i fattiga förhållanden.

– Jag tror faktiskt inte att det blir någon revolution för mig. Vi hade bara en lön på en fyrabarnsfamilj så jag tror jag har det här i minnet och kan leva ganska snålt. Det ska bli kul med en utvärdering efteråt, säger han.

Lars-Arne Staxäng är medveten om att det kan vara knapert för pensionärer.

– Jag tror många pensionärer har det kämpigt, speciellt när det uppkommer extra utgifter. Jag tror det är nyttigt att bli påmind om det på ett praktiskt sätt.

Utmaningen genomförs från den 11 november till den 17 november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.