Riksdagsledamoten Kerstin Nilsson (S) gillade inte sin grannes festande. Foto: FacebookRiksdagsledamoten Kerstin Nilsson (S) gillade inte sin grannes festande. Foto: Facebook
Riksdagsledamoten Kerstin Nilsson (S) gillade inte sin grannes festande.  Foto: Facebook
Kent Ekeroths festande nådde Riksdagens störningsjour natten till torsdag. Foto: Cornelia NordströmKent Ekeroths festande nådde Riksdagens störningsjour natten till torsdag. Foto: Cornelia Nordström
Kent Ekeroths festande nådde Riksdagens störningsjour natten till torsdag.  Foto: Cornelia Nordström

Riksdagsledamöter arga efter Ekeroths fest

Publicerad

Flera riksdagsledamöter klagar på SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths festande.

Riksdagens störningsjour larmades natten till torsdag till hans övernattningslägenhet i Stockholm för att få slut på festen som pågick klockan 04.

– Hade jag bott i ett vanligt hyreshus hade jag ringt polisen, säger en riksdagsledamot.

Kent Ekeroth hade bjudit över gäster till övernattningslägenheten som han förfogar över genom sitt uppdrag som riksdagsledamot.

I samma hus bor representanter för olika partier i riksdagen.

Riksdagsledamoten Kerstin Nilsson (S) bor granne med Ekeroth. Hon skrev 04.29 natten till torsdag på sin Facebooksida:

”Väcks kl 04 av skrål o hög dunka dunka musik. Tack för det.”

Hon vill inte kommentera saken, men flera källor inom riksdagen bekräftar att de störts av Kent Ekeroths fest.

– Yrvaken blir jag först förskräckt men hör sedan att det är hög musik och människor som tjoar och tjimmar i en lägenhet, säger en riksdagsledamot.

Personen väntade en stund och ringde sedan riksdagens störningsjour.

– Jag har inget emot att folk festar, men nattetid behöver vi vår sömn.

Fått klagomål tidigare

Riksdagsmannen Kent Ekeroth är ledamot i justitieutskottet för Sverigedemokraterna. Riksdagsledamöter har tidigare klagat på störande fester i hans skattebetalda lägenhet i Gamla stan, både under vardagar och helger. SD-ledamoten har även hamnat i flera krogbråk. I december 2013 hällde en kvinna ett glas vatten på honom på nattklubben Soap bar nära Stureplan, något hon dömdes till böter för.

I januari 2014 blev riksdagsmannen utslängd från restaurangen Nosh & Chow, enligt krogen kränkte han en kvinnlig gäst på ”ett extremt förnedrande sätt”. Ekeroth hävdade att han slängdes ut för att han är SD:are. I juli samma år tvingades hans säpovakter använda pepparsprej och dra fram teleskopbatonger när en grupp gäster på James rockbar i centrala Halmstad, bad honom att lämna platsen. Mest uppmärksammat är Kent Ekeroths inblandning i järnrörsskandalen 2012. Då avslöjade Expressen att tre ledande SD-politiker, förutom Ekeroth även Erik Almqvist och Christian Westling förolämpade flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord. Kent Ekeroth spelade in allt på film med sin mobiltelefon, bland annat när Almqvist, som då var SD:s ekonomisk-politiska talesman, beväpnade sig med järnrör. Han fick senare lämna sin riksdagsplats och partiet. Ekeroth tog en ”time out” under en kort period, men återvände sedan till sin riksdagsplats och fick även tillbaka sin plats i justitieutskottet.

En tjänsteman bekräftar att det natten till torsdagen kom in flera klagomål mot Kent Ekeroth.

– Flera ledamöter stördes av Kent Ekeroths fest och kunde inte sova, säger en källa för ett riksdagsparti.

Ingen, vare sig riksdagsledamöter eller tjänstemän som Expressen kontaktat, vill framträda med namn.

– Så fort som SD är inblandade blir den som säger något offentligt jagad på internet med hot och hat av deras sympatisörer, säger en av källorna.

Lennart Gustafsson, avdelningschef på Riksdagsförvaltningen och ansvarig för ledamöternas övernattningsbostäder, bekräftar en störning natten till torsdag.

– Det har varit fest i en lägenhet. Grannarna stördes och störningen åtgärdades, säger han.

Däremot vill han inte kommentera detaljer kring störningen och vem som bor i lägenheten. Den här typen av händelser är ovanliga.

– Generellt kan jag säga att vi har väldigt, väldigt sällan klagomål.

När det är klagomål, vad är det för sorts?

– Det har varit av den här typen. Men det är väldigt sällan förekommande.

Ekeroth: "Det överdrivs mycket"

Kent Ekeroth skriver i en kommentar till Expressen att anklagelserna är överdrivna.

– Det har hänt att jag fått klagomål när jag inte ens varit i lägenheten eller när jag varit hemma ensam och sovit, säger SD-ledamoten.

Han anser inte att det var stökigt.

– Det är väldigt sällan jag har gäster där. I onsdags hade jag gäster men det var knappast stökigt utan vi dämpade oss när vi blev uppmärksammade på det.

Kent Ekeroth säger att när andra haft fest – på riktigt, enligt honom – så har det inte klagats.

– Så det överdrivs mycket. Jag vill verkligen inte störa någon, skriver Kent Ekeroth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag