Riksdagsledamoten ombord: "De försöker borda oss"

Publicerad
Uppdaterad
Miljöpartiets riksdagsledamot Mehmet Kaplan befann sig ombord på Sofia - ett av fartygen som bordats av israelisk militär.
"De försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!", twittrade han innan kontakten bröts.
- Vi är oroliga över vad som har hänt där nu, säger språkröret Peter Eriksson till TT.
Ulf Holm, gruppledare för Miljöpartiet, har hållit med kontakt med riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, som är ombord på ett av Gazaskeppen, men är nu orolig sedan kontakterna upphört med ett sms-fragment i morse.
- Klockan 5 skickade han ett ofullständigt sms till mig – "de är" och sedan ingenting mer, jag förmodar att det skulle vara "de är på väg", säger Holm till TT.
I samma veva kom också Kaplans senaste inlägg på Twitter: "De försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!"

Oroliga

Språkrör Peter Eriksson säger att man från Miljöpartiets håll har haft kontakt med riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, som befinner sig på ett av fartygen.
- Vi har haft kontakt med Mehmet Kaplan fram till klockan fem men sedan har det brutits. Vi är oroliga över vad som har hänt där nu, säger Eriksson till TT.
TT: Vad sade han till er vid femtiden?
- Det var ett ofullständigt meddelande och sedan dess har vi inte fått tag på honom. Men jag tycker att aktionen med båtarna är viktig eftersom isoleringen av Gaza har pågått alldeles för länge och skapat stora humanitära problem.
Eriksson beskriver Ship to Gaza som en fullt legitim och rimlig aktion utan våld.
- Om Israel har använt ett omfattande våld och dödat personer i det här måste det ses som väldigt allvarligt. Och det är viktigt att det blir kraftiga motreaktioner nu både från Sverige och andra länder.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag