Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riksdagsledamoten misstänks för bedrägeri

Abir Al-Sahlani. Foto: Olle Sporrong

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani, C, misstänks för bedrägeri.

Nu har hon tagit timeout från alla politiska uppdrag, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Enligt SR Ekot så rör det sig om bedrägeri i mångmiljonklassen.

Abir Al-Sahlani har på tisdagen delgivits misstanke för bedrägeri.

Misstankarna rör ett biståndsprojekt i Irak och händelsen polisanmäldes av Centerpartiets internationella stiftelse redan för ett och ett halvt år sedan.

Enligt ett pressmeddelande från Centerpartiet ska det ha funnits brister i den ekonomiska redovisningen.

Al-Sahlani har, i samråd med gruppledare Anders W Jonsson, beslutat att ta en timeout från sina uppdrag i riksagen och Centerpartiets partistyrelse.

– Hon tog kontakt med mig i dag och sa att hon delgivits misstanke om brott. Då kom vi tillsammans fram till att hon ska ta en timeout, säger Anders W Jonsson.

Pengarna gick till pappans parti

Enligt SR Ekot, som har pratat med åklagaren Staffan Granefeldt vid ekobrottsmyndigheten, så handlar misstankarna om två demokratiprojekt i Irak 2009 och 2010 som bekostats av statliga biståndspengar via Sida.

Projekten i Irak har skötts av riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani och hennes pappa Abid Al-Sahlani. De gäller stöd till pappans parti Nationell demokratisk allians och till ett FN-förbund i Irak. Sammanlagt handlar det om 3,2 miljoner kronor.

Åklagaren vill, enligt Ekot, förhöra Abid Al-Sahlani. Det finns i nuläget inga uppgifter om att han skulle vara misstänkt för någonting.

"Upptäckte brister"

Riksdagsledamoten Ulrika Carlsson, ordförande för Centerpartiets internationella stiftelse bekräftar att misstankarna rör två demokratiprojekt i Irak.

– Vi bedriver demokratiprojekt med olika samarbetsländer och då har vi bland annat haft två olika projekt i Irak. Men vi valde att avsluta dem 2010. Och när vi skulle göra redovisningen till Sida 2012 så upptäckte vi brister i redovisningen som vilken ledde till att vi startade en utredning och sedan överlämnade det till polisen, säger hon.

Är det inte konstigt att en person ansvarar för att skicka pengar till sin egen pappas parti?

– Det kan man tycka, men det är så att Irak är en väldigt svår kontext att jobba i. Under de åren som vi kom in i Irak var det turbulent men vi har följt det här så noga som vi har kunnat.