Katja Nyberg är sedan hösten 2018 tjänstledig från sitt jobb som utredare på polisens Nationella operativa avdelning, Noa, för uppdraget som riksdagsledamot. Men redan under tiden på Noa uppdagades en annan bisyssla.
2013 lanserade Nyberg, som jobbat som polis sedan 90-talet, detektivbyrån KN Agency. I byråns reklamtexter på nätet beskrevs Nyberg som ”detektiven” med polisiär utredningserfarenhet. I säljinformationen lyftes det särskilt fram att hon har ”lång arbetslivserfarenhet inom utredning, avancerad spaning och säkerhetshöjande åtgärder”.
Använda sina kontakter och slå i register
För att utföra jobbet som privatdetektiv så erbjöd hon att använda sina kontakter samt att göra ”slagningar i vissa register”.
Bland de tjänster som annonserades ut fanns att spana på personer som misstänks ha otrohetsaffärer eller som döljer ett missbruk. KN Agency erbjöd sig också att göra bakgrundskontroller av personer inför anställningar, investeringar, samarbeten eller ”andra typer av relationer”.
Till arbetsgivare erbjöd detektivbyrån också att utreda anställdas ”förtroendeskadliga bisysslor”. På byråns sajt förklarades syftet:
”Har en medarbetare en bisyssla som inte är godkänd av arbetsgivaren. Kan vara känsligt och svårt att bevisa, en privatdetektiv/säkerhetskonsult kan hjälpa dig att få svar på den frågan.”
Det fanns dock ett stort problem – Katja Nyberg hade inte själv fått sin bisyssla godkänd av arbetsgivaren.
Sommaren 2015, drygt två år efter att Nyberg lanserat sin detektivbyrå och ett drygt halvår efter att hon börjat på Noa, fick cheferna på Noa information om hennes bisyssla. Hon kallades då in på ett möte med Anders Wretling, chef för Noas utredningssektion, där han inskärpte det olämpliga i att ”erbjuda tjänster som konkurrerar med polisens uppdrag”.
Noa-chef: ”Kan skada polisens anseende”
Vidare fick hon höra att bisysslan kan ”skada polisens anseende” och leda till att ”polisens opartiskhet” ifrågasätts.
Under mötet bekräftade Nyberg att telefonnumret på detektivbyråns sajt gick till henne, men hon hävdade att hon inte utfört några uppdrag som privatdetektiv. Hon sade också att sajten skulle stängas ner.
Men Expressens kartläggning visar att Nybergs detektivbyrå fortfarande marknadsförs på nätet även om sajten stängts – via detektivbyråns blogg, i en reklamfilm på Youtube och ett konto på Linkedin.
När Expressen träffar Katja Nyberg, efter ett möte i riksdagens justitieutskott, säger hon först att hon inte kommer att svara på några frågor. Hon går sedan snabbt från platsen och säger att hon inte har erbjudit några detektivtjänster.
När Nyberg får se utskrifter av detektivbyråns marknadsföring på nätet säger hon i stället:
– Det finns många poliser som startar egna företag. De slutar på polisen och startar egna företag. Jag hade tankar på det men jag gjorde inte det.

Du beskriver att du ska använda dina ”kontakter”. Vad är det för kontakter som du hade tänkt använda i din detektivbyrå?
– Men jag har aldrig drivit det här.
Det står också att du är beredd att göra slagningar i register. Vad är det för typ av register?
– Ah, men på riktigt? Jag har aldrig drivit någon detektivbyrå, säger Nyberg och tillägger:
– Det här är en hemsida. Det här var en idé om att kanske göra det i framtiden.
På frågor om varför detektivbyrån fortfarande marknadsförs på nätet säger Nyberg att det är ”något gammalt som ligger kvar”.
Nyberg: Det var en ”affärsidé”
Efter intervjun skriver Katja Nyberg i mejl att detektivbyrån, enligt henne, inte var en bisyssla utan en ”affärsidé” och att hon inte hade något registrerat företag (vid tidpunkten för när Noa uppmärksammade Nybergs bisyssla så hade hon en enskild firma, reds anm.). Nyberg tillägger i mejl:
”Att poliser går till den privata sidan och startar egna företag inom säkerhetsbranschen är inte helt ovanligt. I denna typ av verksamhet ingår även rådgivande hjälp som slagningar i offentliga register.”
Och vidare:
”Gällande frågan om otrohetsaffärer så är det en av de vanligaste uppdragen i denna typ av privat verksamhet.”

Expressen har upprepade gånger sökt Brita Wallström, gruppchef på Noa, och Anders Wretling, chef för utredningssektionen på Noa, för att ställa frågor om de kontrollerat om Nyberg använt polisens resurser i arbetet med detektivbyrån och hur de ser på att detektivbyrån fortfarande marknadsförs på nätet.
Polisens pressavdelning skriver i ett mejl:
”Polismyndigheten fick 2015 uppgifter om att medarbetaren hade en bisyssla och frågan hanterades. I övrigt kommenterar vi inte enskilda medarbetare.”