Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riksdagsledamoten Katja Nybergs privata detektivbyrå

Parallellt med polisjobbet på Noa har Katja Nyberg annonserat ut detektivtjänster
Expressens David Baas intervjuar SD-riksdagsledamoten Katja Nyberg om detektivbyrån KN Agency. Nyberg är nu tjänstledig från sitt jobb på Noa, där hon började i januari 2015.
Foto: SVEN LINDWALL
Katja Nyberg är sedan 2018 tjänstledig från sitt jobb som utredare på Noa för uppdraget som riksdagsledamot.
Foto: SVEN LINDWALL

Katja Nyberg, SD-riksdagsledamot och polis på Noa, lanserade en privat detektivbyrå på nätet.

Parallellt med sitt polisjobb erbjöd hon att använda sina kontakter och göra slagningar i register.

När bisysslan upptäcktes fastslog en högt uppsatt Noa-chef att Nybergs detektivbyrå kan skada polisens anseende och göra att myndighetens opartiskhet ifrågasätts.

– Det finns många poliser som har säkerhetsföretag som utreder saker och ting, säger Katja Nyberg, som sitter i justitieutskottet och i polisens insynsråd.

Katja Nyberg är sedan hösten 2018 tjänstledig från sitt jobb som utredare på polisens Nationella operativa avdelning, Noa, för uppdraget som riksdagsledamot. Men redan under tiden på Noa uppdagades en annan bisyssla.

2013 lanserade Nyberg, som jobbat som polis sedan 90-talet, detektivbyrån KN Agency. I byråns reklamtexter på nätet beskrevs Nyberg som ”detektiven” med polisiär utredningserfarenhet. I säljinformationen lyftes det särskilt fram att hon har ”lång arbetslivserfarenhet inom utredning, avancerad spaning och säkerhetshöjande åtgärder”. 

Använda sina kontakter och slå i register

För att utföra jobbet som privatdetektiv så erbjöd hon att använda sina kontakter samt att göra ”slagningar i vissa register”. 

Bland de tjänster som annonserades ut fanns att spana på personer som misstänks ha otrohetsaffärer eller som döljer ett missbruk. KN Agency erbjöd sig också att göra bakgrundskontroller av personer inför anställningar, investeringar, samarbeten eller ”andra typer av relationer”. 

En reklamfilm för detektivbyrån KN Agency ligger kvar på Youtube.
Katja Nybergs detektivbyrå KN Agency erbjöd sig att spana på privatpersoner som misstänks vara otrogna.
Katja Nybergs detektivbyrå erbjöd tjänsten att kartlägga dolt missbruk.
Katja Nybergs detektivbyrå erbjöd arbetsgivare att utreda anställdas ”förtroendeskadliga bisysslor”.
Katja Nybergs detektivbyrå KN Agency lyfte fram hennes polisiära utredningserfarenhet och att hon har ”lång arbetslivserfarenhet inom utredning, avancerad spaning och säkerhetshöjande åtgärder”.
I reklam för Katja Nybergs KN Agency framgår att ”detektiven” ska använda sig av sina kontakter och göra ”slagningar i vissa register”.

Till arbetsgivare erbjöd detektivbyrån också att utreda anställdas ”förtroendeskadliga bisysslor”. På byråns sajt förklarades syftet:

”Har en medarbetare en bisyssla som inte är godkänd av arbetsgivaren. Kan vara känsligt och svårt att bevisa, en privatdetektiv/säkerhetskonsult kan hjälpa dig att få svar på den frågan.”

Det fanns dock ett stort problem – Katja Nyberg hade inte själv fått sin bisyssla godkänd av arbetsgivaren.

Sommaren 2015, drygt två år efter att Nyberg lanserat sin detektivbyrå och ett drygt halvår efter att hon börjat på Noa, fick cheferna på Noa information om hennes bisyssla. Hon kallades då in på ett möte med Anders Wretling, chef för Noas utredningssektion, där han inskärpte det olämpliga i att ”erbjuda tjänster som konkurrerar med polisens uppdrag”.

Noa-chef: ”Kan skada polisens anseende”

Vidare fick hon höra att bisysslan kan skada polisens anseende” och leda till att ”polisens opartiskhet” ifrågasätts. 

Under mötet bekräftade Nyberg att telefonnumret på detektivbyråns sajt gick till henne, men hon hävdade att hon inte utfört några uppdrag som privatdetektiv. Hon sade också att sajten skulle stängas ner.

När arbetsgivaren upptäckte att Katja Nyberg hade ”en bisyssla som privatdetektiv” kallades hon till ett möte i augusti 2015 med Anders Wretling, chef för Noas utredningssektion.
När Katja Nybergs bisyssla upptäcktes så höll Anders Wretling, chef för Noas utredningssektion, ett möte med henne. Där framgick att detektivbyrån kunde skada polisens anseende och göra att myndighetens opartiskhet ifrågasätts.
Anders Wretling, chef för utredningssektionen på Nationella operativa avdelningen hos polisen, höll i augusti 2015 ett möte med Katja Nyberg om att hon hade ”en bisyssla som privatdetektiv”. Nyberg hade då jobbat på Noa i ett drygt halvår.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT NYHETSBYRÅN
Katja Nybergs detektivbyrå KN Agency marknadsförs också via en bloggsajt. Sajten ligger fortfarande uppe på nätet.

Men Expressens kartläggning visar att Nybergs detektivbyrå fortfarande marknadsförs på nätet även om sajten stängts – via detektivbyråns blogg, i en reklamfilm på Youtube och ett konto på Linkedin.

När Expressen träffar Katja Nyberg, efter ett möte i riksdagens justitieutskott, säger hon först att hon inte kommer att svara på några frågor. Hon går sedan snabbt från platsen och säger att hon inte har erbjudit några detektivtjänster. 

När Nyberg får se utskrifter av detektivbyråns marknadsföring på nätet säger hon i stället:

– Det finns många poliser som startar egna företag. De slutar på polisen och startar egna företag. Jag hade tankar på det men jag gjorde inte det.

Expressens David Baas intervjuar SD-riksdagsledamoten Katja Nyberg om detektivbyrån KN Agency.
Foto: SVEN LINDWALL

Du beskriver att du ska använda dina ”kontakter”. Vad är det för kontakter som du hade tänkt använda i din detektivbyrå?

– Men jag har aldrig drivit det här.

Det står också att du är beredd att göra slagningar i register. Vad är det för typ av register?

– Ah, men på riktigt? Jag har aldrig drivit någon detektivbyrå, säger Nyberg och tillägger:

– Det här är en hemsida. Det här var en idé om att kanske göra det i framtiden.

På frågor om varför detektivbyrån fortfarande marknadsförs på nätet säger Nyberg att det är ”något gammalt som ligger kvar”. 

Nyberg: Det var en ”affärsidé”

Efter intervjun skriver Katja Nyberg i mejl att detektivbyrån, enligt henne, inte var en bisyssla utan en ”affärsidé” och att hon inte hade något registrerat företag (vid tidpunkten för när Noa uppmärksammade Nybergs bisyssla så hade hon en enskild firma, reds anm.). Nyberg tillägger i mejl:

”Att poliser går till den privata sidan och startar egna företag inom säkerhetsbranschen är inte helt ovanligt. I denna typ av verksamhet ingår även rådgivande hjälp som slagningar i offentliga register.”

Och vidare:

”Gällande frågan om otrohetsaffärer så är det en av de vanligaste uppdragen i denna typ av privat verksamhet.”

Expressens David Baas intervjuar SD-riksdagsledamoten Katja Nyberg om detektivbyrån KN Agency.
Foto: SVEN LINDWALL

Expressen har upprepade gånger sökt Brita Wallström, gruppchef på Noa, och Anders Wretling, chef för utredningssektionen på Noa, för att ställa frågor om de kontrollerat om Nyberg använt polisens resurser i arbetet med detektivbyrån och hur de ser på att detektivbyrån fortfarande marknadsförs på nätet. 

Polisens pressavdelning skriver i ett mejl:

”Polismyndigheten fick 2015 uppgifter om att medarbetaren hade en bisyssla och frågan hanterades. I övrigt kommenterar vi inte enskilda medarbetare.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.