Riksdagsledamot hotas av vräkning: ”Sanitär olägenhet”

En riksdagsledamot hotas om vräkning från sin bostadsrätt i centrala Stockholm, som ledamoten ägt sedan 2008.
Foto: Polisen
Lägenhetens bedrövliga skick ska ha upptäckts i samband med att bostadsrättsföreningen behövde tillgång till lägenheten för att genomföra ett värme- och ventilationsprojekt 2017.
Foto: Polisen
Toaletten i lägenheten.
Foto: Polisen

Tusentals larver, döda som levande, hittades i en riksdagsledamots lägenhet efter att man via Kronofogden gått in i lägenheten. 

Nu hotas ledamoten av vräkning.

En riksdagsledamot hotas om vräkning från sin bostadsrätt i centrala Stockholm, som ledamoten ägt sedan 2008. Detta eftersom lägenheten, enligt föreningen "är vanvårdad och en sanitär olägenhet för bostadsrättsföreningen samt har ett icke brukbart badrum". 

Bland annat ska man, enligt en stämningsansökan som inkom till tingsrätten den 1 juni, ha hittat livsmedel i kylskåpet som "var så gamla att det i det hade utvecklats tusentals larver, men också olika typer av insekter, såväl döda som levande"

Foto: Polisen

Föreningen fick inte tag på riksdagsledamoten

Lägenhetens bedrövliga skick ska ha upptäckts i samband med att bostadsrättsföreningen behövde tillgång till lägenheten för att genomföra ett värme- och ventilationsprojekt 2017. Detta aviserades redan i vecka 14, men ingen fick tag på riksdagsledamoten – varken genom lappar i brevlådan, mejl eller telefon. Först den 9 januari 2018, alltså nästan tio månader senare, lyckades man via Kronofogden delge riksdagsledamoten, som inte ville yttra sig. Därefter tog man sig in i lägenheten och upptäckte vad som hänt.

Den 16 mars kom ett kravbrev från föreningen i vilket det stod att ägaren "måste omgående sanera lägenheten och åtgärda badrummet. Om så ej sker nödgas bostadsrättsföreningen säga upp bostadsrättsinnehavaren för omedelbar avflyttning". 

Så skedde inte. Inte heller skedde någon omedelbar avflyttning. Och det är alltså av den anledningen som bostadsrättsföreningen nu skickat en stämningsansökan till tingsrätten för att få hjälp med avhysningen.   

I stämningsansökan står det att riksdagsledamoten vanvårdat lägenheten och att "det är uteslutet att ohyran uppstått på annat sätt än genom medlemmens eget vållande".

Bilder tagna i lägenheten den 12 mars 2017. 

Riksdagsledamoten: ”Kan tyvärr inte kommentera det”

Expressen har sökt riksdagsledamoten, som jobbat med sitt riksdagsarbete som vanligt under denna period. Till Aftonbladet säger riksdagsledamoten: 

– Jag kan tyvärr inte kommentera det just nu. 

Föreningens advokat Sara Björkeholm skriver i ett mejl till Expressen: 

"Jag kan tyvärr inte kommentera ärendet närmare utan får hänvisa dig till det som framgår av stämningsansökan".

Hem & Hyra var först med att rapportera om nyheten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.