Riksdagsledamot från M deltog i konferens för klimatförnekare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan Ericson (M).
Jan Ericsson är riksdagsledamot för Moderaterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) var förra helgen med några av Nordens och världens mest kända klimatförnekare på en konferens i Mölndal. På konferensen förklarades bland annat hur man manipulerar data och att klimatfrågan egentligen "bara handlar om ekonomi".

– Jag är bekymrad över att klimatfrågan tagit sådant enormt utrymme, säger Jan Ericson (M) till Expressen.

Under förra helgen hölls konferensen ”Climate Sense 2018” i Mölndal. Gemensamt för många av besökarna, som uppgavs vara ett 100-tal, är att de inte tror att människan påverkar klimatet och att klimatfrågan i själva verket ”bara handlar om ekonomi”. Sture Åström, grundare till ett av de nätverk som arrangerade konferensen, tror exempelvis inte på växthuseffekten, utan menar att den bör kallas "den atmosfäriska effekten”, och menar i stället att klimatförändringarna varit bra. Han kallar, enligt tidningen ETC, företrädare för partier med miljöinriktning för ”nyttiga idioter” och menar att dagens professorer får sina tjänster genom att ”känna en politiker”.

Men den här helgen fanns det alltså även politiker på plats, i form av den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson, vilket magasinet Effekt var först att skriva om

– Jag tycker att det finns all anledning att vara ödmjuk och inte alltför tvärsäker i de här frågorna, utan att faktiskt lyssna på olika ingångar, säger han till Expressen. 

Menar att klimatforskarna är köpta

sin blogg refererar han till flera föredrag från konferensen, där det konstateras att man manipulerar data både vad gäller havsnivåer och temperaturdata, samt att klimatforskarna i praktiken är köpta eftersom de inte får några forskningspengar om de har ”fel åsikter”. 

I bloggen summerar han också deltagandet i konferensen: 

”Föredragen var mycket intressanta och sammantaget stärktes min bild av att det finns all anledning att vara ödmjuk och nyanserad i debatten om klimathotet. Och även om jag känner till en del av föredragshållarna sedan tidigare bekräftades bilden att forskarvärlden inte alls är överens om synen på klimathotet”. 

Hur förhåller du dig till att en stor del av besökarna var klimatförnekare?

– Jag känner ju till de här personerna sedan innan, så det var ingen överraskning. 

Vad är din åsikt i detta ämne? 

– Vi har haft många klimatförändringar i historisk tid, men även i modern tid, där klimatet och temperaturen ändrats. Och det måste ha berott på något mer än människan. I början på 1900-talet när temperaturen steg berodde det ju knappast på människans koldioxidutsläpp, men nu är det bara människan som är anledningen helt plötsligt. 

– Jag är bekymrad över att klimatfrågan tagit sådant enormt utrymme i samhällsdebatten och det har gjort att andra viktiga och akuta miljöfrågor fått stå tillbaka. 

Vilka då menar du? 

– I princip alla andra. 

Som? 

– Hur vi hanterar vårt vatten, gifter. Alla andra stora frågor får stå tillbaka för att vi nästan bara pratar om koldioxid. 

Vad säger Moderaterna om att du deltog på konferensen? 

– Vi har ju åsiktsfrihet i Moderaterna, till skillnad från vissa andra partier kanske. Jag behöver inte fråga partiledningen för att gå på en konferens.

Valdes in i riksdagen 2006

Expressen har tidigare rapporterat om hur Sverigedemokraterna i det fördolda lierat sig med kontroversiella klimatförnekare och klimatskeptiker, bland annat med Per Welander, som är känd inom klimatförnekarkretsar och som också var på plats på ”Climate Sense 2018”.

Moderaternas miljöpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard (M) säger i en kommentar att Moderaternas tar klimathotet på största allvar. 

– Jan Erikssons deltagande i konferensen får stå för honom. Från partiet sida finns det inga tvivel kring allvaret i klimathotet.

Men näringsminister Mikael Damberg (S) går hårt åt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson:

– Kristersson verkar göra nästan vad som helst för att få stöd från SD. Hanif Balis hets på sociala medier, valfilmen i Göteborg och nu med klimatförnekarna. Allt är ett mönster. Jag kan inte se det som annat än en politisk strategi, säger han till Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.