Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP-riksdagsledamot anklagas för trakasserier

En riksdagsledamot för Miljöpartiet anklagas för sexuella närmanden och trakasserier, skriver Dagens Nyheter. 

I ett mejl som Expressen har tagit del av berättar en kvinna om mannen.

– Partiet uppmanade mig tidigare i dag att ta en timeout under tiden som den interna utredningen pågår och det tänker jag göra, säger mannen i en mejlkommentar via en pressekreterare. 

Dagens Nyheter har varit i kontakt med ett 20-tal miljöpartister som ska ha berättat om hur mannen betett sig mot kvinnor. 

Enligt uppgifter till DN ska han återkommande ha kommit med sexuella närmanden och trakasserier samt intima komplimanger.

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år, berättar en person med hög position inom Miljöpartiet till Dagens Nyheter. 

Anklagelser om sextrakasserier

I ett mejl till partiföreträdare berättar en kollega att hon som ny medlem blev varnad för mannen. Flera kvinnor anklagade honom för sexuella trakasserier men kvinnan förlitade sig på partiet som inte hade agerat. 

När hon var föräldraledig med sin fem månader gamla bebis träffade hon honom över en lunch för att höra vad som var på gång inom partiet. Enligt kvinnan frågade han om han fick hålla bebisen.

– Han stod strax intill på min vänstra sida och jag såg hur han genast vände henne upp och ner, höjde henne upp i luften och stoppade in sin tunga i hennes mun, säger hon till DN. 

Kvinnan berättar i mejlet att hon gjorde en polisanmälan 2015 som lades ned i brist på bevis, pratade med partiet och fick samtalsterapi.

Mannen nekar

Mannen nekar till anklagelserna. Ord står mot ord i fallet.

– Det som beskrivs om barnet har aldrig hänt. Vi åt lunch på en restaurang med mycket folk i lokalen. Ett och ett halvt år senare hörde hon av sig till partiet. Min gruppledare bjöd in till ett trepartssamtal med henne och mig, som hon dock tackade nej till. Jag har gjort en polisanmälan för grovt förtal mot den här personen och jag har ett juridiskt ombud som jobbar med fallet, säger mannen i en mejlkommentar. 

– Det övriga är rykten som jag inte vill kommentera, säger mannen i ytterligare en mejlkommentar. 

Tar timeout enligt MP

Flera personer säger till DN att de flera gånger under en rad år slagit larm till bland annat riksorganisationens krisgrupp. I samband med metoo-kampanjen kom ett tiotal nya larm in till partiet om hur mannen agerat och en utredning pågår. 

Expressen har sökt både Isabella Lövin och Gustav Fridolin med anledning av händelsen. Båda hänvisar kommentarer vidare till partisekreterare Amanda Lind. Hon säger till Expressen: 

– Vi ser naturligtvis oerhört allvarligt på anklagelserna. För drygt en vecka sedan startade vi en utredning om ett flertal händelser som kommit till vår kännedom. Vi kommer nu att arbeta både grundligt och skyndsamt. Vi kommer inte att lämna några anklagelser outredda. Vi har uppmanat den utpekade riksdagsledamoten att genast ta timeout från sitt uppdrag, vilket han har accepterat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.