MP-riksdagsledamot anklagas för trakasserier

Publicerad

En riksdagsledamot för Miljöpartiet anklagas för sexuella närmanden och trakasserier, skriver Dagens Nyheter. 

I ett mejl som Expressen har tagit del av berättar en kvinna om mannen.

– Partiet uppmanade mig tidigare i dag att ta en timeout under tiden som den interna utredningen pågår och det tänker jag göra, säger mannen i en mejlkommentar via en pressekreterare. 

Dagens Nyheter har varit i kontakt med ett 20-tal miljöpartister som ska ha berättat om hur mannen betett sig mot kvinnor. 

Enligt uppgifter till DN ska han återkommande ha kommit med sexuella närmanden och trakasserier samt intima komplimanger.

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år, berättar en person med hög position inom Miljöpartiet till Dagens Nyheter. 

Anklagelser om sextrakasserier

I ett mejl till partiföreträdare berättar en kollega att hon som ny medlem blev varnad för mannen. Flera kvinnor anklagade honom för sexuella trakasserier men kvinnan förlitade sig på partiet som inte hade agerat. 

När hon var föräldraledig med sin fem månader gamla bebis träffade hon honom över en lunch för att höra vad som var på gång inom partiet. Enligt kvinnan frågade han om han fick hålla bebisen.

– Han stod strax intill på min vänstra sida och jag såg hur han genast vände henne upp och ner, höjde henne upp i luften och stoppade in sin tunga i hennes mun, säger hon till DN. 

Kvinnan berättar i mejlet att hon gjorde en polisanmälan 2015 som lades ned i brist på bevis, pratade med partiet och fick samtalsterapi.

Mannen nekar

Mannen nekar till anklagelserna. Ord står mot ord i fallet.

– Det som beskrivs om barnet har aldrig hänt. Vi åt lunch på en restaurang med mycket folk i lokalen. Ett och ett halvt år senare hörde hon av sig till partiet. Min gruppledare bjöd in till ett trepartssamtal med henne och mig, som hon dock tackade nej till. Jag har gjort en polisanmälan för grovt förtal mot den här personen och jag har ett juridiskt ombud som jobbar med fallet, säger mannen i en mejlkommentar. 

– Det övriga är rykten som jag inte vill kommentera, säger mannen i ytterligare en mejlkommentar. 

Tar timeout enligt MP

Flera personer säger till DN att de flera gånger under en rad år slagit larm till bland annat riksorganisationens krisgrupp. I samband med metoo-kampanjen kom ett tiotal nya larm in till partiet om hur mannen agerat och en utredning pågår. 

Expressen har sökt både Isabella Lövin och Gustav Fridolin med anledning av händelsen. Båda hänvisar kommentarer vidare till partisekreterare Amanda Lind. Hon säger till Expressen: 

– Vi ser naturligtvis oerhört allvarligt på anklagelserna. För drygt en vecka sedan startade vi en utredning om ett flertal händelser som kommit till vår kännedom. Vi kommer nu att arbeta både grundligt och skyndsamt. Vi kommer inte att lämna några anklagelser outredda. Vi har uppmanat den utpekade riksdagsledamoten att genast ta timeout från sitt uppdrag, vilket han har accepterat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag