Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riksdagskvinnan: "Jag var strippa"

Josefin Brink väljer att berätta om sitt liv som strippa: "Det finns alldeles för många tjejer som mår dåligt och ger sig in i självdestruktiva beteenden. De känner att man är körd som människa. Genom att berätta det här vill jag säga att det är man inte", förklarar hon. Foto: JOCKE BERGLUND
Hon är vänsterpartiets starkast lysande stjärna och har tippats ta över som partiledare efter Lars Ohly.
Nu berättar riksdagskvinnan Josefin Brink om sitt tidigare liv som strippa på en klubb i Göteborg.
- Det var verkligen inte särskilt glamouröst, men man kunde tjäna några tusen på en kväll, säger hon.

FAKTA

Brink fick sitt genombrott som chefredaktör på feministiska tidskriften Bang

Namn: Josefin Brink.
Ålder: 39.
Bor: Lägenhet i Stockholm
Familj: Sambo.
Yrke: Riksdagsledamot för vänsterpartiet.
Partiuppdrag: Arbetsmarknadspolitisk talesman och ledamot i partistyrelsen.

Hade ams-jobb
1994 lämnade Josefin Brink Göteborg och flyttade till Stockholm, där hon valsade runt mellan ams-jobb och tillfälliga anställningar. 1996 lämnade hon stan för att plugga till journalist på Skurups folkhögskola.

Sökte till Bang

Efter ett antal vikariat på flera olika tidningar sökte hon år 2000 jobbet som chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang. Det blev hennes genombrott och snart satt hon i varenda morgonsoffa och diskuterade könsmakt och jämställdhet.

Arbetsfrågor

Inför EMU-folkomröstningen 2003 engagerade hon sig i vänsterpartiet och i förra valet kom hon in i riksdagen. Hon sitter som ledamot i arbetsmarknadsutskottet och är partiets talesman i arbetsmarknadsfrågor.

Nya stjärnskott

På kongressen i Norrköping förra helgen valdes hon in som ordinarie ledamot i partistyrelsen.
Hon har beskrivits som partiets nya stjärnskott och omtalats som den nästa partiledaren efter Lars Ohly.

Spelat i skaband

Hon har spelat saxofon i det feministiska ska-punkbandet Vagina Grande och är medlem i RFSU.

Josefin Brink gjorde sig känd som feministisk debattör och chefredaktör för tidskriften Bang. I förra valet kom hon in i riksdagen för vänsterpartiet. I dag sitter hon i partistyrelsen, ansvarar för de viktiga arbetsmarknadsfrågorna och är vänsterpartiets största framtidslöfte. Hon har lyfts fram som den starkaste kandidaten att ta över efter Lars Ohly.
Men innan kometkarriären tog fart levde Josefin Brink ett tufft liv, i mitten av 90-talet i Göteborg, utan varken bostad eller jobb.
- Jag hade dålig självkänsla, gick på socialbidrag och drack mycket alkohol. Det var ett allmänt sunkigt liv, säger hon.
När Expressen kontaktade Josefin Brink och frågade om hon ville prata om sitt tidigare liv som dansare på en strippklubb i Göteborg, bad hon att få fundera och återkomma.
Nu väljer hon att berätta.

"Kändes ganska vidrigt"

- Det finns alldeles för många tjejer som mår dåligt och ger sig in i självdestruktiva beteenden. De känner att man är körd som människa. Genom att berätta det här vill jag säga att det är man inte, förklarar hon.
Allting började med att en kompis, i samma struliga livssituation som hon själv, hade börjat jobba på en strippklubb - och frågade om hon ville hänga på.
- Hon sade att det inte är så farligt, man dansar lite och tjänar fetmycket pengar.
Josefin Brink tyckte inte att hon hade något att förlora.
- Hur svårt kan det vara, tänkte jag. Så jag hängde på henne dit, och jobbade där ett par-tre kvällar i veckan i fyra månader, berättar hon för Expressen.
Jobbet gav inga stora pengar, men för henne var det mycket. Någon fast lön med kollektivavtal var det inte tal om, utan det gällde att få gästerna att spendera så mycket som möjligt under kvällen.
- Jag uppträdde på en scen och tog av mig kläderna, för att sedan lura män att betala lite extra för att man ska göra samma sak bakom en liten skärm på ett bord, berättar Josefin Brink.
Pengarna gjorde att hon kunde dricka "lite dyrare sprit" och bjuda kompisar på krogen. Men de försvann lika fort som de kom, och efter ett tag började hon må dåligt över sin nya extrainkomst.
- Det blev jobbigare och jobbigare, och till slut kändes det ganska vidrigt att gå dit. Jag kände att nä, nu lägger jag av med det här, säger hon.

Praktikplats blev räddningen

Räddningen blev en praktikplats på en organisation i Stockholm som hjälpte krigsoffer i Bosnien.
I dag är hon så långt ifrån sitt gamla liv i Göteborg som hon kan komma. Hon vill inte komma med några pekpinnar till de unga tjejer som funderar på att börja jobba på strippklubb, men konstaterar att många far illa.
- Känner man själv att man inte mår bra, då ska man inte göra det. Tyvärr gör många det just för att de inte mår bra, säger hon.
Lars Ohly och flera andra i vänsterpartiets toppskikt känner till Josefin Brinks bakgrund. När hon nu väljer att berätta offentligt hoppas hon att folk har förståelse för hennes val.
- Jag hoppas och tror att folk har vett nog att förstå att människor kan göra okloka och oövertänkta saker under perioder av sitt liv, och att man faktiskt kan komma tillbaka, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!