Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riksdagsgruppen splittrad mellan Sabuni och Ullenhag

Detta har hänt i partiledarstriden inom Liberalerna.
Nyamko Sabuni. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Erik Ullenhag. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det går en spricka rakt genom Liberalernas riksdagsgrupp i valet mellan Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag, visar Expressens kartläggning. 

Oavsett vem som utses får den nya partiledaren en tuff utmaning i att ena det splittrade partiet.

Många har dragit paralleller mellan Liberalernas partiledarstrid och den interna spricka som blottades under vinterns regeringsbildning.

Då stod partiet inför valet mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Nu menar de som förespråkar Nyamko Sabuni att hon är garanten för att hitta tillbaka till det forna allianssamarbetet.

De riksdagsledamöter som i januari debatterade i Expressen för att göra Ulf Kristersson till statsminister står i dag bakom Nyamko Sabuni.

Dessa är Mats Persson, Gulan Avci, Allan Widman, Juno Blom, Robert Hannah, Bengt Eliasson, Helena Gellerman. Även L-ledamoten Arman Teimouri har slutit upp bakom Sabuni.

Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson tävlar om att bli Liberalernas näste partiledare.

Johan Pehrson står nära Sabuni

En skillnad är dock att Johan Pehrson – som också ville släppa fram Ulf Kristersson – ännu inte har förespråkat någon annan kandidat än sig själv, eftersom han också kandiderar till partiledare. 

Pehrson har inte nominerats av något länsförbund och tisdagen var den sista dagen som de kunde skicka in sina förslag till valberedningen. 

Hans hemmalän och starka fäste Örebro valde i stället att nominera Nyamko Sabuni. Johan Pehrson kommenterade detta på Twitter:

”Mina ”supporters” anslöt till Nyamko i slutomröstningen igår. Flera uppfattade nog att vi var/är på samma politiska linje.”

Han medger också att han och Sabuni står nära varandra ”i många frågor”.

Johan Pehrson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Stöder Erik Ullenhag

Gruppen av L-ledamöter som backar Erik Ullenhag är jämnstor. Dit hör gruppledare Christer Nylander, Barbro Westerholm, Fredrik Malm, Tina Acketoft, Joar Forssell och Lina Nordquist.

De talar om Ullenhag som en lagspelare och enande kraft. Sabuni betraktas som kontroversiell. 

Statsvetaren Svend Dahl, chef på Liberala nyhetsbyrån, har beskrivit det som en konflikt mellan ”mjuka” socialliberaler och ”hårda” kravliberaler.

Även L-ledamoten Maria Nilsson har sagt att hon stöder Erik Ullenhag. Samtidigt anser hon att det skulle bli en omöjlig uppgift för Ullenhag att leda partiet utan de egna medlemmarnas stöd.

– Jag oroar mig för en situation där medlemsresultatet skiljer sig från resultatet på landsmötet. Det vore oerhört olyckligt, säger hon.

Splittrad riksdagsgrupp

Stöttar Nyamko Sabuni (8 ledamöter): 

Gulan Avci

Mats Persson

Allan Widman

Helena Gellerman

Arman Teimouri

Juno Blom

Robert Hannah

Bengt Eliasson

 

Stöttar Erik Ullenhag (7 ledamöter):

Christer Nylander

Barbro Westerholm

Fredrik Malm

Tina Acketoft

Joar Forssell

Lina Nordquist

Maria Nilsson

 

Tar ej ställning, men antas stödja Ullenhag:

Maria Arnholm

 

Johan Pehrson:

Johan Pehrson

 

Osäkra:

Roger Haddad (säger att han har tagit ställning, men vill inte gå ut med vem han stöder offentligt)

Partisekreteraren Maria Arnholm tar ej ställning offentligt, men antas stödja Ullenhag. Roger Haddad skriver i ett sms till Expressen att han har en favorit, men vill inte offentliggöra vem han står bakom.

Totalt består Liberalernas riksdagsgrupp av 19 personer, efter att Emma Carlsson Löfdahl blivit politisk vilde sedan granskningen av hennes bostadsupplägg. Jan Björklund väntas upplåta sin riksdagsplats i höst.

Varnar för falangstrider

Samtidigt har medlemmarna runtom i landet fått tycka till genom rådgivande omröstningar. Nyamko Sabuni har nominerats av 19 av 21 länsförbund. Det tunga Stockholmsförbundet och Uppsala har nominerat Erik Ullenhag.

Trots underläget har Ullenhag-sidan inte gett upp. Förhoppningen ligger i att ombuden på landsmötet ska rösta emot det egna förbundets nominering.

Gulan Avci.

Flera L-ledamöter på Sabuni-sidan har varnat för att falangstriderna som rasade i partiet i samband med regeringsuppgörelsen kommer att fördjupas ytterligare om inte medlemsomröstningarna respekteras.

– Jag tror det skulle innebära flera år av ännu värre konflikter i partiet, har Gulan Avci sagt.

Robert Hannah höll med:

– Liberalerna behöver lugn och ro nu. Det som kommer hända om man går emot medlemmarna är att de här konflikterna som finns i partiet bara kommer att fortsätta.

Så blir vädret kommande dagar.