Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagsbeslut: Utländska barnäktenskap ska underkännas i Sverige

Barnäktenskap ingångna utomlands ska inte längre erkännas i Sverige.

Det beslutade riksdagen under onsdagseftermiddagen, rapporterar SVT.

Den nya lagstiftningen träder i kraft den 1 januari 2019.

I dagsläget kan barnäktenskap – vanligtvis mellan en vuxen man och en minderårig flicka – erkännas i Sverige, om de ingåtts innan någon av parterna hade koppling till Sverige.

Enligt ett nytt riksdagsbeslut, fattat på onsdagseftermiddagen, kommer sådana äktenskap inte längre att erkännas efter den 1 januari 2019.

Regeringens proposition bereddes i riksdagens civilutskott och fick stöd i kammaren av samtliga riksdagspartier, förutom Sverigedemokraterna.

I en debattartikel på Aftonbladet debatt riktar SD-riksdagsledamöterna Angelica Lundberg och Mikael Eskilandersson kritik mot den nya lagstiftningen, som de bland annat beskriver som "lika tandlös som en nyfödd bebis".

Barnäktenskap som erkänts före den 1 januari 2019 kommer inte att kunna rivas upp med stöd av den nya lagen.

"Information till dig som är gift med ett barn"

Migrationsverket gjorde 2016 en kartläggning av barnäktenskap och fann då 132 stycken gifta barn i Sverige. Nästan alla var flickor och de kom huvudsakligen från Afghanistan, Irak eller Syrien.

Mörkertalet bedömdes samtidigt av Migrationsverket vara stort.

I våras fick Migrationsverket och Socialstyrelsen hård kritik för en broschyr med titeln "Information till dig som är gift med ett barn", som tagits fram för att informera om Sveriges lagar och regler gällande barnäktenskap.

Broschyren drogs tillbaka strax efter att den uppmärksammats på sociala medier.

LÄS MER: Kritiserad broschyr om barnäktenskap stoppas 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.