Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talmannen om kritiken: ”Kommer att reflektera”

Under onsdagseftermiddagen presenteras utredningen av arbetsmiljön kring talmannen Urban Ahlin (S). Foto: RIKSDAGSFÖRVALTNINGEN
Urban Ahlin och statminister Stefan Löfven.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Urban Ahlin, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

 

På onsdagseftermiddagen presenterades utredningen av arbetsmiljön kring talmannen Urban Ahlin (S). 

Utredningen kom fram till att talmannen inte har utsatt medarbetare på riksdagsförvaltningen för sexuella trakasserier. 

Däremot har det framkommit kritik mot hans sätt att utrycka sig. 

– Det kommer fram saker och ting kring som handlar om att inte riktigt förstå hur man kommunicerar, säger Berit Högman, vice gruppledare för S-riksdagsgruppen.

Riksdagsstyrelsen kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Det var i mitten på december som riksdagsstyrelsen beslutade sig för att utreda arbetsmiljön kring talmannen Urban Ahlin. 

Han anklagas för kränkningar och trakasserier av flera personer och har själv begärt att anklagelserna ska utredas.

Inga sexuella trakasserier 

Riksdagsförvaltningens externa företagshälsovård har gjort utredningen som presenterades på ett möte med riksdagsstyrelsen under onsdagseftermiddagen. 

Utredningen kom fram till att talmannen inte har utsatt medarbetare på riksdagsförvaltningen för sexuella trakasserier. 

Däremot har det framkommit kritik mot hans sätt att uttrycka sig. 

Kommer reflektera 

– Denna utredning har inte heller funnit något som tyder på sexuella trakasserier, andra trakasserier, diskriminering eller kränkande särbehandling från min sida. I utredningen har 38 personer intervjuats om sin syn på mitt ledarskap och bland dem finns naturligtvis olika åsikter, något jag självklart kommer att reflektera över, säger Urban Ahlin i en skriftlig kommentar. 

I utredningen som företagshälsovården gjort framkommer det att riksdagsförvaltningen inte var tillräckligt väl förberedd vid talmansbytet 2014 vilket ledde till att samarbetet då inte fungerade helt optimalt. 

Personer som arbetade nära talmannen under den första perioden kände sig personligt ifrågasatta. 

Får kritik för kommunikation 

– Vi har fått information och kunskap om vad rapporten innehåller av det externa företagshälsovårdsföretag som har gjort den. Det är en beskrivning av hur viktigt det är att kommunikation fungerar, säger Berit Högman, vice gruppledare för S-riksdagsgruppen som var med på mötet. 

Har det förekommit arbetsmiljöproblem kring talmannen Urban Ahlin?

– Det kommer fram saker och ting kring som handlar om att inte riktigt förstå hur man kommunicerar. Att förväntningarna kan vara olika. Vi ska komma ihåg att när Urban Ahlin tillträdde så tillträdde alla fyra talmännen som nya och då blir det ju också en förändring i arbetssätt. Medarbetare uttrycker att förvaltningen borde ha varit mer förberedd. 

– Jag kan konstatera att utredarna menar att talmannen inte har gjort sig skyldig till någon form av diskriminering eller till trakasserier. Inte heller till någon form av kränkande särbehandling eller personangrepp, säger Ewa Thalén Finné (M), förste vice talman och ordförande vid dagens sammanträde i riksdagsstyrelsen. 

Kathrin Flossing är riksdagsdirektör. Hon välkomnar också utredningen. 

– Det är bra att rapporten är färdig och att den visar att talmannen inte gjort sig skyldig till någon form av diskriminering, trakasserier eller särbehandling. Den frågan är därmed utredd och klar, säger hon och fortsätter: 

– Av rapporten framgår också att det funnits olika synpunkter på hur det fungerade i början av mandatperioden och därför rekommenderar utredningen oss att se över rutinerna vid talmansskiften. Det är något vi tar till oss.

Har agerat olämpligt

I förra veckan presenterades en utredning som advokatbyrån Setterwalls gjort på uppdrag av Socialdemokraterna av Urban Ahlins agerande. Den utredningen behandlar en händelse 2008. 

Resultatet av den utredningen var att Urban Ahlin har agerat olämpligt och oprofessionellt mot en tidigare medarbetare under 2008, men agerandet kan inte karaktäriseras som sexuella trakasserier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.