Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagens nya lön – höjs med 1 400 kronor

Efter dagens arvodeshöjning tjänar varje riksdagsledamot minst 765 600 kronor om året.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Efter dagens arvodeshöjning tjänar varje riksdagsledamot minst 765 600 kronor om året.
Foto: Olle Sporrong

Riksdagsledamöternas arvode höjs med 1 400 kronor i månaden till 63 800 kronor.

Det beslutade riksdagens arvodesnämnd i dag.

I somras höjdes statsministerns lön med 4 000 kronor i månaden till 164 000 i månaden.

De 349 riksdagsledamöterna är med god marginal höginkomsttagare, enligt regeringens definition. Gränsen för de som ska betala statlig inkomstskatt går i år vid 430 200 kronor.

Efter dagens arvodeshöjning tjänar varje riksdagsledamot minst 765 600 kronor om året.

Den ledamot som är ordförande i ett utskott har ett tillägg på 20 procent av grundarvodet och vice ordföranden får 15 procent extra.

Bäst betald i riksdagen är talmannen Urban Ahlin, som har samma lön som statsminister Stefan Löfven: 164 000 kronor i månaden.

Gäller från 1 november

De vice talmännen får riksdagsledamöternas grundarvode på 63 800 kronor plus ett tillägg på 30 procent, 19 140 kronor. Totalt: 82 940 kronor i månaden.

"I de överväganden som legat till grund för beslutet har nämnden beaktat de löneförändringar under 2016 som ägt rum på arbetsmarknaden", skriver riksdagen i ett pressmeddelande.

Ordförande i riksdagens arvodesnämnd, som beslutar om arvodena för riksdagsledamöterna, är tidigare justitiekanslern Johan Hirschfeldt.

Stefan Löfvens arvode höjdes med 4000 kronor i somras, motsvarande 2,5 procent. Övriga ministrar fick nöja sig med 3000 kronor mer i lönekuvertet.

– Vi tittar på hur samhällsutvecklingen och avtalsrörelsen har varit och höjningarna motsvarar vad som har gjorts på övriga arbetsmarknaden. Vi tittar även på utvecklingen i de andra nordiska länderna, konstaterade statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson då.

Riksdagsledamöternas nya arvode gäller från och med den 1 november i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.