Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Johansson sitter kvar – vinner misstroendevotum

Justitiministern beviken på Moderaterna efter dagens misstroendeomröstning.
I dag avgör riksdagen justitieminister Morgan Johanssons framtid.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
”Han är ytterst den som är ansvarig”, säger Åkesson om Morgan Johansson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tack vare stödet från Centern och Liberalerna klarade sig Morgan Johansson (S) kvar som justitieminister i dagens misstroendeomröstning.

M, KD och SD ville avsätta Johansson, då man menar att han inte klarar av att stoppa det ökande våldet i samhället.

– Häromdagen fick vi höra om en ung grabb som inte bara rånades på allt utom sina kalsonger även fick delar av sitt öra avskuret, sa KD:s Andreas Carlson inför omröstningen.

Sverigedemokraterna meddelade att man tänkte rikta en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S) efter den mycket våldsamma helgen i Malmö tidigare i november.

Två tonåringar, bland annat 15-årige Jaffar, sköts utanför en pizzeria på Möllevången i Malmö. Jaffar avled och den andre vårdades för livshotande skador.

Samma kväll attackerades en kvinna av en okänd man med en planka – medan hon satt och väntade i en busskur i Malmö. Kvinnan fick livshotande skador.

Jimmie Åkesson motiverade beslutet med att Morgan Johansson är ”ansvarig för den misslyckade kriminalpolitik och den slapphet som har präglat kriminalpolitiken”. 

SD, M och KD röstade för misstroendeförklaringen – som dock inte gick igenom, bland annat eftersom Centern och Liberalerna valde att inte rösta som sina forna allianskollegor.

Morgan Johansson får alltså sitta kvar som justitieminister.

Jenny Madestam: ”Det var väntat”.

Vad är en misstroendeförklaring?

Riksdagens möjlighet att väcka misstroendeförklaring är ett instrument för att avsätta ett statsråd eller en hel regering.

Möjligheten att väcka misstroendeförklaring är en del av riksdagens kontrollmakt över regeringen och står inskriven i grundlagen.

Syftet är demokratiskt – folkets representanter i riksdagen ska kunna avsätta regeringen eller dess statsråd om förtroendet är förbrukat.

 

Vad krävs för en misstroendeförklaring?

För att en omröstning om misstroende ska bli av krävs det först att 35 av riksdagens ledamöter står bakom förslaget.

I omröstningen måste sedan en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, rösta ja. Av de tio misstroendeomröstningar som ägt rum i Sverige har ingen röstats igenom. Senast en misstroendeförklaring röstades ner var i maj 2019, då Moderaterna var missnöjda med dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll.

M och KD ställde sig bakom SD

Innan fredagens omröstning hade riksdagsledamöter från samtliga partier begärt ordet.

SD:s Henrik Vinge målade upp en dyster bild över läget i Sverige och motiverade varför man anser att Morgan Johansson ska sparkas:

– Om det är något vi har lärt oss de senaste åren är att det alltid kan bli sämre, sa Vinge i plenisalen strax efter nio på fredagsmorgonen.

Andreas Carlson från KD talade i dramatiska ordalag:

– Häromdagen fick vi höra om en ung grabb som inte bara rånades på allt utom sina kalsonger utan även fick delar av sitt öra avskuret. Gärningsmännen var omkring tio stycken. De var som rovdjur, sa han.

Moderaternas Tobias Billström motiverade partiets stöd till SD:s misstroendeförklaring med att ”läget i Sverige är mycket allvarligt” och att ”regeringen har tappat kontrollen”.

I kammaren beskylldes SD, M och KD för att misstroendeförklaringen egentligen var politiskt spel och populism.

– Så säger alltid regeringar som drabbas av misstroendeförklaringar. Det är genant för dem, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Expressen efter omröstningen.

Kristersson: ”Det är regeringen som har misslyckats”.

Räddades av C och L

Anders W. Jonsson från Centerpartiet sa att misstroendeförklaringen är ett av riksdagens skarpaste vapen, och att det inte bör användas för att ”uttrycka allmänt missnöje”. Därför la man ner sina röster och stoppade därmed misstroendeförklaringen.

Liberalernas Johan Pehrson förklarade att misstroendeförklaringar ska användas restriktivt, och att man därför röstade för att behålla Morgan Johansson som justitieminister.

Detta trots att Jimmie Åkesson har uppmanat de två liberala partierna att stödja honom i frågan.

Johan Pehrson har tidigare sagt att det inte är möjligt för hans parti att ställa sig bakom misstroendeförklaringen med tanke på januariavtalet och det nära samarbetet L har med regeringen. 

– Vi gör ju inte det när vi ingått januariavtalet utan då ska januariavtalet brytas på något sätt, sa Johan Pehrson.

Åkesson om uppmärksammade reklamfilmen

Staffanstorps reklamfilm har rört upp känslor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.