Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Nu ska jag ta det till en ny fas

Liberalernas partiledare Jan Björklund ska redan ha "delat ut" ministerposter internt uppger källor.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Talmannen Andreas Norlén meddelade på fredagen att det blir en ny statsministeromröstning om Löfven.
Foto: (C) PELLE T NILSSON /STELLA PICTURES
Riksdagen kommer att rösta om Stefan Löfven som statsminister den 5 december.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Annie Lööf gav under torsdagen ett negativt besked till talmannen efter hennes sondering.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor.
Foto: Daniel Ingmo
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

I början på december röstar riksdagen om Stefan Löfven som statsminister.

– Annie Lööfs sonderingsarbete var viktigt, nödvändigt. Nu vill jag ta det här arbetet in i en ny fas för att hitta lösningar på regeringsfrågan, säger Stefan Löfven. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund ska redan ha ”delat ut” ministerposter internt för att säkra stöd för partiledningens S-linje, uppger flera källor för Expressen. 

Samtidigt sträcker Ulf Kristersson ut en hand till C och L med erbjudanden om slopad värnskatt och landsbygdssatsningar.  

Talmannen Andreas Norlén, M, aviserar en ny statsministeromröstning – trots att inga positionsförflyttningar har gjorts. 

Enligt Andreas Norlén ska nomineringen av Stefan Löfven ske i kammaren 3 december och omröstningen kan ske 5 december. 

Senast på morgonen 3 december ska Stefan Löfven meddela talmannen vilka partier som ska ingå i hans regering. Men Andreas Norlén går med på att avvakta och skjuta fram detta om Stefan Löfven ber om det.

– För mig är det viktigt att markera att det kommer att ske en omröstning i kammaren. Om förhandlingar sker kan Stefan Löfven kontakta mig och be mig avvakta. Med största sannolikhet skulle jag bevilja det.

På frågan om Löfven gått med på att låta sitt namn prövas igen svarar talmannen: 

– Ja, det har han. 

På fredagseftermiddagen kallade S-ledaren Stefan Löfven till pressträff i riksdagen. 

– I går hade jag ett bra samtal med talmannen och jag tycker hans plan framåt är väl avvägd. Annie Lööfs sonderingsarbete var viktigt, nödvändigt. Det har tagit processen vidare. Nu vill jag ta det här arbetet in i en ny fas för att hitta lösningar på regeringsfrågan och processen tjänar mest på att vi kan ha förtroliga samtal, snarare än att vi slår fast saker i media, säger han. 

Stefan Löfven säger också att han har ”full förståelse för den frustration folk känner” över att Sverige fortfarande saknar en regering. 

– Jag längtar också efter att på riktigt få ta mig an politik, prata reformer och utveckling. Det ger det vi alla längtar efter, säger Stefan Löfven och fortsätter: 

– Jag väljer att inte förhandla via media. 

Löfven: Lööfs lösningar finns inte längre på bordet

S-ledaren har tidigare sagt att han inte vill gå till omröstning i kammaren innan något har förändrats. I dag tycker han att läget är annorlunda. 

– Jag tycker att Annie Lööf i går gav ett tydligt svar på att de tre regeringsalternativ som hon hade sett som möjliga inte längre var verkliga. De finns inte längre på bordet. Det är en klar förändring. Jag tycker också att de samtal hon haft nu under den här veckan med hennes sonderingsuppdrag har gjort att vi har kommit vidare, säger Stefan Löfven och fortsätter: 

– Men framför allt var det viktigt för de partier (C och L, reds anm) som trodde på de här tre lösningarna – de finns inte längre på bordet. 

Men enligt S-ledaren har han inte fått tydliga signaler från Annie Lööf och Jan Björklund att de nu är beredde att stödja honom.

– Vi är inte där ännu, att vi kan säga ”nu är det här det som blir”.  Men det är det jag strävar efter. Nu har de här samtalen fört oss hit, nu vill jag ta det vidare i en ny fas och se vad vi kan göra.

Stefan Löfven svarar inte tydligt på frågan om han behöver samarbeta med både C och L, däremot upprepar han att han vill ”bredda regeringsunderlaget”. 

På frågan om det är samtal eller konkreta förhandlingar som väntar närmast blir svaret:

– Jag vill föra in det i en sådan fas att vi kan få en lösning på regeringsfrågan. Vi är inte i en förhandlingssituation nu. Vi är inte där nu, men jag vill naturligtvis att vi ska komma till ett läge där vi får en lösning på frågan.  

Jimmie Åkesson: Lööfs sonderingsvecka var onödig 

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade på fredagsförmiddagen talmannens nya besked: 

– Jag tycker det är rimligt att kammaren nu prövar Stefan Löfven så att vi kommer vidare i den här processen. Detta hade man dock kunnat göra mycket tidigare, i stället för att slösa bort ännu en vecka när Annie Lööf sonderade.

– Nu när Stefan Löfven kommer att prövas skarpt, får vi se hur C och L kommer att ställa sig.


Jan Björklund vill säkra upp stöd för S-linje

Samtidigt uppger flera av varandra oberoende källor med insyn i Liberalernas ledning nu för Expressen att Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm internt "delat ut" ministerposter i en eventuell S-regering. 

– Detta för att ytterligare säkra upp stöd för sin S-linje.

Två L-namn som nämnts i internt som "blivande ministrar" är partisekreteraren Maria Arnholm och riksdagsledamoten Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

– De håller sig lojala med Jan Björklund på grund av detta, hävdar en källa. 

Expressen har på fredagsmorgonen – inför talmannens presskonferens klockan 10 i riksdagens presscenter – varit i kontakt med en rad L-företrädare.  Bilden som ges är samstämmig:

Jan Björklund driver internt linjen att Liberalerna bör bryta sig loss från alliansen och sätta sig i en regering som leds av Stefan Löfven.  

På det viset säkrar partiet konkret inflytande under fyra år – och Jan Björklund, som riskerar att petas som partiledare, får en ministerpost. 

Björklund har en majoritet emot sig

Men enligt Expressens källor har Jan Björklund en majoritet i riksdagsgruppen emot sig. 

– Det är ett kompakt motstånd, hävdar en uppgiftslämnare. 

En allianskälla säger samtidigt: 

– Allt talar för att Jan Björklund målmedvetet strävat mot att sätta sig i en S-regering. 

Björklund driver internt linjen att Liberalerna bör bryta sig loss från alliansen och sätta sig i en regering som leds av Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Jan Björklund ska den senaste tiden också ha kallat till sig ett antal "L-veteraner", personer som tidigare haft tunga poster i partiet, för att diskutera "möjliga lösningar", erfar Expressen. 

På fredagskvällen rapporterar SVT Nyheter att flera L-förbund nu gläntar på dörren för Stefan Löfven som statsminister. 

– Om det politiska innehållet är tillräckligt intressant stänger vi ingen dörr, säger Lars Karlsson, länsordförande i Östergötland, till SVT. 

På torsdagen uppgav en C-källa för tidningen Aftonbladet

– Jan Björklund vill sitta i en S-regering och han drar oss i samma riktning.

Samtidigt rapporterade Dagens industri om ett brev som partisekreterare Maria Arnholm skickat ut till mottagare inom partiet.

“Efter dagens besked (...) behöver vi nu enas om vilka andra regeringsalternativ Liberalerna skulle kunna medverka till”, stod det bland annat.

Uppgifter om S-närmande redan för två veckor sedan

Redan för två veckor sedan uppgav flera tunga källor inom Liberalerna för Expressen att Jan Björklund lutade allt mer åt att gå över till den rödgröna sidan. 

Detta uppgavs väcka ilska hos en stor del i riksdagsgruppen som i stället ville rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister.

Vid samma tid uppgav SVT Nyheter att partisekreteraren Maria Arnholm bedrev en kampanj för att få L-företrädare i landet att sluta upp bakom partiledarens linje.

En uppgiftslämnare hävdar på fredagsmorgonen att Jan Björklund gått bakom ryggen på de andra alliansledarna och fört enskilda samtal med Stefan Löfven den senaste tiden. 

Expressen har sökt Jan Björklund för en kommentar. 

Hans presschef Elin Boberg skriver i ett sms på fredagsförmiddagen: 

”Just nu verkar det florera mycket rykten. Vi har en öppen process i vårt parti. I övrigt vill jag inte kommentera ytterligare”. 

Annie Lööf gav under torsdagen ett negativt besked till talmannen efter hennes sondering.
Foto: JESSICA GOW/TT

Ulf Kristerssons lockbete till Centern och Liberalerna

Ulf Kristersson säger till Expressen att han tycker att regeringsbildningen handlar för mycket om person och för lite om politik. 

– Jag tycker att det överdrivs. Det är klart att jag har förståelse för att Löfven vill leda en socialdemokratisk dominerad regering. På samma sätt som Moderaterna leder en alliansregering eftersom de är det största partiet. Annars hade det varit märkligt. 

Enligt Aftonbladet har M-ledaren nu sockrat sitt bud till C och L för att de ska släppa fram honom som statsminister.

Det ska handla om eftergifter i profilfrågor som slopad värnskatt, satsningar på landsbygd och sänkta arbetsgivaravgifter.

– Om C och L vill försäkra sig om politiska framgångar, då är jag helt öppen för att diskutera detta, säger Ulf Kristersson till tidningen.

Till SR:s Ekot säger M-ledaren: 

– Värnskatten är ett exempel på sådana frågor jag vet att Liberalerna är väldigt måna, om att ta bort den skatten. Vi är alla överens om att det är en dålig skatt, men vi har hittills inte valt att prioritera just den skatten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.