Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagen sätter ned foten mot hedersförtryck

Offentliga bidrag ska inte ges till organisationer som accepterar hedersrelaterad brottslighet. Det anser riksdagen.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Beslutet bottnar bland annat i en motion från Allianspartierna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Offentliga bidrag ska inte ges till organisationer som accepterar hedersrelaterad brottslighet. Det anser riksdagen, som tillkännager detta för regeringen. Beslutet bottnar bland annat i en motion från Allianspartierna. 

Kulturutskottet hade avslagit motionen med hänvisning till att regeringen håller på att se över demokrativillkoren för stöd till civilsamhällets organisationer.

Men vid voteringen på onsdagen vann Allianspartiernas reservation, där det slås fast att det är viktigt att "dra en tydlig gräns mot föreningar och organisationer som accepterar eller i vissa fall rentav legitimerar hedersrelaterat förtryck och hederstraditioner".

Riksdagens beslut blev därför att hederstrukturer inte har någon "plats i ett jämställt och demokratiskt samhälle, och offentliga bidrag ska därför inte ges till organisationer som accepterar hedersrelaterad brottslighet".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.