Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstroendet mot Löfven föll

Under fredagen ska riksdagen rösta om förtroendet för Stefan Löfven. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är SD som väckt misstroendevotumet. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas misstroende mot statsminister Stefan Löfven efter IT-skandalen på Transportstyrelsen föll i riksdagen på fredagsmorgonen. 

136 ledamöter röstade mot misstroendet, 155 avstod och 43 röstade för.

M-ledamoten Finn Bengtsson valde att gå emot partilinjen och ställde sig bakom SD:s yrkande. 

– Jag var ensam att rösta men det säger inte att det jag står för inte delas av många i riksdagsgruppen, säger han.   

Misstroendeomröstningen mot statsministern Stefan Löfven inleddes på fredagsmorgonen och som väntat föll yrkandet med stor majoritet. 

Det var Sverigedemokraterna som begärt misstroendevotering med anledning av S-ledarens agerande i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen.
Samma skandal som avsatt två ministrar, Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson. 

För att statsministern och därmed regeringen ska fällas måste minst 175 ledamöter rösta för ett misstroende. 136 ledamöter röstade mot misstroendet, 155 avstod och 43 röstade för.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är inte förvånad. 

– Det visar hur den övriga så kallade oppositionen agerar i opposition. Man vill inte ta ansvar för att fälla regeringen. Det är svagt, säger han men är nöjd med att frågan debatterats i de andra partierna.

– Dels visar det på Moderraternas problem men också deras möjligheter att överge alliansen som bara är en papperskonstruktion.  

 Löfven, som inte finns på plats under fredagens omröstning, tog det hela med ro:

– Att ett högerextremt parti vill ha bort en socialdemokratisk regeringschef, det är nog inte helt överraskande, har han tidigare sagt.

Alliansen har meddelat att inget av de fyra partierna kommer att stödja ett misstroende mot Löfven. Moderaterna öppnar dock för att i ett senare skede begära misstroende mot honom.

– Att vi avstår i dag ska inte tolkas som att vi i någon del frikänner statsministern från ansvar i säkerhetskrisen, säger Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd från talarstolen.

Diskuterades i Moderaternas riksdagsgrupp

Frågan diskuterades i Modraternas riksdagsgrupp under torsdagskvällen men partiet landade till slut i att inte ställa sig bakom SD:s yrkande. En M-ledamot röstade mot partilinjen, Finn Bengtsson.

– Jag saknar förtroende för statsministern och i en sån här viktig fråga är det befogat att ifrågasätta hans ledarskap för landet, säger Bengtsson.

Fem M-ledamöter saknades, frånvaro som förklaras med bland annat familjeangelägenheter och utlandsresa. Men Bengtsson tror att det finns fler moderater som tycker som han.

– Jag var ensam att rösta men det säger inte att det jag står för inte delas av många i riksdagsgruppen, säger han.  

Miljöpartiet sig bakom statsminister Stefan Löfven medan Vänsterpartiets ledamöter hörde till de som avstod.  

- Vi anser inte att det är seriöst och ser inget skäl att stödja Sverigedemokraternas yrkande, säger gruppledare Mia Sydow Mölleby, V.