Riksdagen röstade ja till FRA-lagen

Publicerad
Uppdaterad
Folket har visat sin vrede och alliansen har satts på svåra inre prövningar.
Men på onsdagskvällen röstade riksdagen ja till den så kallade FRA-lagen med 143 röster för och 138 emot.
Folkpartisten Birgitta Ohlsson avstod från att rösta.
Folkpartisten Camilla Lindberg var den enda i alliansen som röstade nej.
- Ett hastverk, säger socialdemokraten Anders Karlsson.
Den så kallade FRA-lagen har varit mycket omdiskuterad de senaste dagarna.
Pressen på alliansen har varit hård:
Folket har visat sin vrede mot lagen på bloggar, hemsidor och demonstrationer utanför riksdagen.
Oppositionen och ledarskribenter har sågat regeringens proposition.

Förändrat förslag

Förslaget skulle ha klubbats på onsdagsmorgonen, men efter att centern efter ett känslofyllt framträdande i riksdagen av Fredrick Federley begärt återremittering av propositionen gick den tillbaka till utskottet igen.
Under onsdagen gjordes ett antal förändringar och de borgerliga ledamöter som hotat att fälla förslaget sade sig nu vara nöjda.
Voteringen föregicks av en debatt där flera riksdagsledamöter från oppositionen in i det sista försökte få de alliansledamöter som tidigare varit kritiska till lagen att rösta mot sina partier.
Försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Anders Karlsson, vände sig till centerpartisten Fredrick Federley.
- Hur kan du titta dina väljare i ögonen om du röstar för det här förslaget? frågade han centerpartisten.
Men på onsdagskvällen röstade riksdagen slutligen ja till den så kallade FRA-lagen med 143 röster för och 138 emot. Folkpartisten Birgitta Ohlsson avstod från att rösta. Folkpartisten Camilla Lindberg var den enda i alliansen som röstade nej.

"Ett hastverk"

Kritikerna utanför alliansen var fortfarande missnöjda – trots förändringarna.
– Det här är ett hastverk. Om man nu ska bordlägga ett ärende så borde man väl ta tid på sig. De har haft 365 dagar på sig och nu ska man göra det fem i tolv, sade Anders Karlsson till TT.
Även från advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg kommer med svidande kritik.
- Jag tycker att det är direkt stötande att bereda en sådan här viktig fråga under en dag. Man börjar undra vad det är som gör att regeringen driver den här frågan så hårt, säger hon till TT.
Kritiken från Journalistförbundet och Tidningsutgivarna (TU) var också hård.
- Vi har under 2000-talet haft en rad beslut om tvångsmedel. Lägger vi till det här också punkterar vi vår grundlag, sade Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén till TT.

"Söndrat motståndet"

Också Liberala ungdomsförbundet (Luf) avfärdade uppgörelsen mellan allianskritikerna och regeringen.
"Lättnaden när yrkandet om återremiss kom var stor, på riksdagsläktaren uppfattade många att Federley och Johansson räddat oss undan FRA-lagen. Tvärtom har deras lösning söndrat motståndet mot lagen i sig", skrev LUF:s ordförande Frida Johansson Metso i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag