Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagen öppnar för lesbisk insemination

Från den 1 juli får lesbiska kvinnor rätt till assisterad befruktning vid svenska sjukhus.
Riksdagen antog på fredagen med stor majoritet regeringens förslag.
Den nya lagen innebär att lesbiska kvinnor som lever i samboförhållande eller registrerat partnerskap får samma rätt till assisterad befruktning som kvinnor som lever i heterosexuella förhållanden har. Lagen omfattar däremot inte ensamstående kvinnor.

Biologiskt ursprung

Lagen innebär att barn som tillkommer vid insemination i lesbiska förhållanden får rätt att veta sitt biologiska ursprung. Barnet får också rätt till två föräldrar med samma legala skydd i arvsfrågor och liknande som övriga barn. Den registrerade partnern eller sambon som samtyckt till inseminationen ska anses som förälder. Föräldraskapet fastställs genom bekräftelse eller dom.

Alla partier utom kd

Alla partier stödde lagförslaget utom kristdemokraterna. De hänvisar till att flera remissinstanser, som Socialstyrelsen och Bris, avstyrkt förslaget. Enligt kd har alla barn rätt till att växa upp med en pappa. - Ni har kört över barnperspektivet och fastnat i vuxenperspektivet, sade Ingemar Vänerlöv (kd) i debatten. Justitieminister Thomas Bodström ansåg att kd stoppar huvudet i sanden och blundar för det faktum att det redan i dag finns barn som lever med lesbiska föräldrar.

Flera avstod

Ska de barnen inte få samma skydd som andra barn? frågade Thomas Bodström utan att få något svar. Vid omröstningen avvek flera riksdagsledamöter från partilinjen. 23 moderater avstod från att rösta och tre röstade mot lagförslaget. Även 5 folkpartister avstod från att rösta, liksom tre centerpartister och en socialdemokrat. En centerpartist röstade mot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.