Riksdagen öppnar för lesbisk insemination

Publicerad
Uppdaterad
Från den 1 juli får lesbiska kvinnor rätt till assisterad befruktning vid svenska sjukhus.
Riksdagen antog på fredagen med stor majoritet regeringens förslag.
Den nya lagen innebär att lesbiska kvinnor som lever i samboförhållande eller registrerat partnerskap får samma rätt till assisterad befruktning som kvinnor som lever i heterosexuella förhållanden har. Lagen omfattar däremot inte ensamstående kvinnor.

Biologiskt ursprung

Lagen innebär att barn som tillkommer vid insemination i lesbiska förhållanden får rätt att veta sitt biologiska ursprung. Barnet får också rätt till två föräldrar med samma legala skydd i arvsfrågor och liknande som övriga barn. Den registrerade partnern eller sambon som samtyckt till inseminationen ska anses som förälder. Föräldraskapet fastställs genom bekräftelse eller dom.

Alla partier utom kd

Alla partier stödde lagförslaget utom kristdemokraterna. De hänvisar till att flera remissinstanser, som Socialstyrelsen och Bris, avstyrkt förslaget. Enligt kd har alla barn rätt till att växa upp med en pappa. - Ni har kört över barnperspektivet och fastnat i vuxenperspektivet, sade Ingemar Vänerlöv (kd) i debatten. Justitieminister Thomas Bodström ansåg att kd stoppar huvudet i sanden och blundar för det faktum att det redan i dag finns barn som lever med lesbiska föräldrar.

Flera avstod

Ska de barnen inte få samma skydd som andra barn? frågade Thomas Bodström utan att få något svar. Vid omröstningen avvek flera riksdagsledamöter från partilinjen. 23 moderater avstod från att rösta och tre röstade mot lagförslaget. Även 5 folkpartister avstod från att rösta, liksom tre centerpartister och en socialdemokrat. En centerpartist röstade mot.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag