Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nato bedöms öka säkerheten för Sverige

Utrikesminister Linde presenterar resultatet av de säkerhetspolitiska överläggningarna.
Utrikesminister Ann Linde, S
Foto: STELLA PICTURES / RK BILD STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Ett Natomedlemskap skulle öka säkerheten i Sverige, det är den tydliga slutsatsen av partiernas säkerhetspolitiska analys som blev klar i dag. Regeringen står bakom analysen men de ansvariga ministrarna vill fortfarande inte avslöja sin egen åsikt

– Jag väljer att inte säga vad jag själv tycker i det här läget, säger utrikesminister Ann Linde.

Fyra partier har invändningar mot delar av rapportens innehåll.

– Det här är en partsinlaga och en pamflett för Nato, säger Håkan Svenneling (V).

Utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist samt företrädare för samtliga riksdagspartier medverkade.

– Vi är överens om att Rysslands invasion av Ukraina utgör ett flagrant brott mot folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen, sa Linde.

”En studiecirkel för S”

Men enigheten upphör när det gäller slutsatserna i rapporten.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet står inte bakom påståendet att Sveriges säkerhet skulle öka med ett Natomedlemsskap. Miljöpartiet är kritiska till att debatten och processen inte får ta mer tid, medan Vänsterpartiet helt dömer ut både arbetet i gruppen och slutsatserna i rapporten.

– Socialdemokraterna har använt den här gruppen som en rundningskon för en positionsförändring, säger Håkan Svenneling. Det har blivit en socialdemokratisk studiecirkel mot målet att byta uppfattning.

Svenneling menar att rapporten radar upp positiva effekter av ett Natomedlemskap men glömmer riskerna för en militär upptrappning.

– Detta är en pamflett för Natomedlemskap, snarare än en analys.

”Rapporten en plädering för Nato”

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark delar uppfattningen att arbetet till stor del gått ut på att hjälpa Socialdemokraterna på vägen mot en u-sväng i Natofrågan, något han i och för sig gärna ställt upp på. 

– Rapporten är ofullständig för att det saknas ett sista stycke med en sista mening, men i övrigt är den en plädering för Natomedlemskap, säger Wallmark och menar att det enda som fattas är en direkt uppmaning att söka medlemskap.

För alla de borgerliga ledamöterna är analysens slutsatser en triumf. Men både Kristdemokraterna och Liberalerna har tillfogat en kort protest mot påståendet att den militära alliansfriheten har tjänat Sverige väl. 

De hävdar i sitt yttrande att svensk alliansfrihet har saknat trovärdighet i Rysslands ögon och att bristen på säkerhetsgarantier har placerat Sverige i ett ”säkerhetspolitiskt ingenmansland”. 

– Där ska man inte vara, det visar exemplet Ukraina, säger Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiska talesperson. 

– Det är viktigt att förklara för svenska folket att vi levt i en farlig situation. Ensam är inte stark i säkerhetspolitiken, ensam är bara ensam.

S-besked på söndag kväll

På söndag möts Socialdemokraternas partistyrelse och klockan 18 ska de meddela sitt beslut i Natofrågan. 

Att både utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist ställt sig bakom slutsatserna i den säkerhetspolitiska rapporten tolkas av alla som att de nu förespråkar svenskt Natomedlemskap. Båda har nyligen hävdat att de inte tagit ställning, men det medger de nu att de har.

–Efter detta mycket gedigna arbete har jag min uppfattning klar. men jag väljer att inte säga vad jag själv tycker i det här läget, säger Ann Linde.

– Jag kommer att redogöra för mitt ställningstagande när partiet är klar med sin process, säger Hultqvist

Han framhåller att säkerhetsläget i Europa förändrats i grunden.

– Läget är allvarligt, läget är komplext. Vi måste vara beredda på att denna situation kan komma att pågå under lång tid. Vi måste även vara beredda på att den kan förvärras, säger han.

Samarbete otillräckligt

Analysen pekar på en rad fördelar med Natomedlemskap. Bedömningen är att ett svenskt Natomedlemskap skulle höja tröskeln för militära konflikter och därmed ge en konfliktavhållande effekt i norra Europa. Genom ett medlemskap i Nato så skulle Sverige inte bara stärka sin egen säkerhet utan också bidra till likasinnade grannländers säkerhet.

Och även om det djupa försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige skulle utvecklas till en försvarsallians, så bedöms det inte vara jämförbart med ett Natomedlemskap eller kunna ersätta ett sådant. Samma bedömning har den finländska regeringen gjort.

Peter Hultqvist betonar att det är viktigt att Sverige får stöd vid en Natoansökan.

– Om Sverige väljer att ansöka om ett Natomedlemskap finns risk för ryska aggressioner. Det är av vikt att Sverige på olika sätt får säkerhetsförsäkringar från ett antal allierade under transitionsperioden, säger Peter Hultqvist.

Analysen pekar även på andra typer av fördelar med ett Natomedlemskap. Sverige skulle bli mindre beroende av den bilaterala relationen med USA. Det svenska engagemanget för nedrustning anses kunna bestå. Den svenska försvarsbudgeten bedöms behöva bli större om Sverige inte är med i Nato.


DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ

13 maj Den säkerhetspolitiska analys som alla riksdagspartier arbetat med presenteras.

14 maj Socialdemokraterna i Finland fattar beslut om Nato i ett extra partifullmäktige.

15 maj Socialdemokraterna i Sverige håller extra partistyrelsemöte och ger beslut i Natofrågan.

17-18 maj Finlands president Sauli Niinistö på statsbesök i Stockholm.

”Man omprövar sina käpphästar i panik”

Viktor Barth-Kron om S Natovändning: ”Ser inte jättebra ut”.

V sågar rapporten: ”En undermålig produkt”

Håkan Svenneling: ”En partsinlaga och en pamflett”.

Wallmark (M): ”Vi måste omedelbart ansöka”

M-ledamoten tydlig under fredagens pressträff.

Senaste nytt om säkerhetsläget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.