Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Per Bolunds svar: Sätt sak framför er prestige

På en pressträff för en dryg vecka sedan meddelade regeringen att man vill lägga ner Bromma flygplats.
Det var för en dryg vecka sedan som en nöjd klimatminister Per Bolund (MP) meddelade att regeringen ville lägga ner Bromma flygplats.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trafikutskottet går nu på oppositionens linje och säger nej till snabbavveckling av Bromma flygplats, rapporterar SVT.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksdagens trafikutskott kör över regeringen om Bromma flygplats, uppger vice ordförande Anders Åkesson till Expressen.

Utskottet kommer att kräva att regeringen tillsätter en grundlig utredning av frågan. 

Men miljöminister Per Bolund säger att en snabbutredning räcker gott och att han hoppas att oppositionen kan sätta ”sak före prestige”. 

Regeringspartierna meddelade i slutet på april att de vill stänga Bromma flygplats. 

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och miljöminister Per Bolund uppgav på en pressträff att en snabbutredning tillsats för att avveckla flygplatsen. Men förslaget har stött på hård kritik från oppositionen, inte minst då Miljöpartiet firade med tårta efteråt.  Även inom Socialdemokraterna har ledamöter öppnat för att kompromissa om en lösning för flygplatsen.

Anders Åkesson är starkt kritisk till hur regeringen hanterat frågan, inte minst då man bland annat hänvisade till att pandemin slagit hårt mot inrikesflyget och mot Bromma flygplats.

– Det är inte bara fräckt, utan även oseriöst, säger Åkesson och tillägger:

– Det finns jättemånga verksamheter runt om i landet som ingen människa besöker just nu för att det är pandemi - Sveriges riksdag är en sådan institution, men vi överlägger inte att lägga ned den.

”Än får miljöpartisterna äta sin tårta bäst de vill”

Efter presskonferensen tillkallades infrastrukturministern till utskottet för att förklara sig och lite senare lade Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna fram ett utskottsinitiativ om att det ”under rådande marknadsförutsättningar vore oseriöst” att lägga ned Bromma.

Initiativet behandlades under tisdagen i Trafikutskottet och fick majoritet då Centern och Sverigedemokraterna anslöt sig.

Enligt vice utskottsordförande Anders Åkesson kommer dagens beslut med största sannolikhet utmynna i ett tillkännagivande i slutet av maj där man kräver en omfattande utredning om vad en nedläggning av Bromma skulle få för effekter.

– Utred första, skaffa kunskap. Vad kommer effekterna bli av att lägga ned Bromma och samla allt flyg till Arlanda?, säger Åkesson.

– Ordning och reda i beslutsprocessen, än får miljöpartisterna äta sin tårta bäst de vill.

Bolunds svar: ”Sätta sak före prestige”

Mijöminister Per Bolund tycker dock att den snabbutredning som regeringen beställt och som ska vara klar redan till sommaren räcker gott.

– Vi har redan tillsatt en utredning, säger han i en skriftlig kommentar till Expressen.

Bolund uppger vidare att statliga Swedavia, som driver både Bromma och Arlanda, själva anser att Arlanda inte behöver byggas ut.

– Jag förväntar mig att de andra partierna klarar av att sätta sak före prestige och ta till sig av utredningens resultat när det är färdigt, tillägger Per Bolund.

Eneroth: Vi har en överkapacitet på flygplatser

Infrastrukturministern kommenterar beskedet att regeringen vill lägga ner Bromma flygplats, ett besked som kom för en dryg vecka sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.