Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Åkesson: Han spottar kvinnor i ansiktet

Så vill politikerna få ett stopp på mäns våld mot kvinnor.
Centerledaren Annie Lööf under debatten.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Miljöpartiets Annika Hirvonen.
Foto: Expresseen TV
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson, S.
Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Under torsdagens riksdagsdebatt om mäns våld mot kvinnor vände sig Annika Hirvonen (MP) mot Jimmie Åkessons uppmärksammade uttalande i Agenda:

– Jimmie Åkessons uttalande om att kvinnovåld är ett importerat problem är att spotta utsatta kvinnor i ansiktet eller att säga att det som hände i Paradise Hotel är helt ok, sa hon. 

– Det finns problem som är relaterade till den invandring vi har haft de senaste decennierna, svarade Adam Marttinen (SD). 

Regeringen aviserade flera nya lagförslag vid partiledarsamtalen för två veckor sedan. Bland annat ska fotboja kunna användas direkt vid utvidgat kontaktförbud och minimistraffet för grov kvinnofridskränkning höjas.

Justitieminister Morgan Johansson (S) inleder debatten med att trycka på regeringens kriminalpolitiska prioriteringar som är mot gängkriminalitet och mot mäns våld mot kvinnor. Han säger att regeringen ”inom kort” kommer presentera ett åtgärdspaket för mäns våld mot kvinnor, som ska vara lika omfattande som det mot gängkriminalitet. 

SD vill låsa in förövare ”på obestämd tid”

Morgan Johansson sa att han välkomnade debatten om mäns våld mot kvinnor. Han säger att han vill begränsa möjligheten för män att få umgänge med sina barn om han utsatt sin fru för våld.

– En man kan ha försuttit sin rätt att umgås med sina barn. En man som slår sin fru, han är inte bara en dålig make, han är en dålig pappa. 

Morgan Johansson riktar också kritik mot Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag om vårdnadsbidrag, som han menar skulle binda kvinnor ekonomiskt vid sina förövare. 

– Ska dessa kvinnor ha en möjlighet att lämna destruktiva förtryck måste de ha en ekonomisk möjlighet att göra det, säger han. 

Sverigedemokraterna vill att upprepade trakasserier och våld mot kvinnor ska kunna leda till fängelse på obestämd tid, så kallad förvaringsdom.

– Mäns våld mot kvinnor finns överallt och jag hoppas att vi kan göra allt för att allt våld ska polisanmälas. Vi måste också prata om de problem i de områden där våld mot kvinnor är accepterat. Vi föreslår att det ska bli möjligt att män som återfaller i våld mot kvinnor ska kunna hållas inlåsta på obestämd tid, sa Adam Marttinen (SD). 

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar lyfte övergreppen i dokusåpan ”Paradise hotel” som stoppats efter misstänkta övergrepp, och menar att det är talande för hur våld är normaliserat. 

– Det finns på film men ingen agerar. 

Annika Hirvonen (MP) lyfte även hon ”Paradise hotel” och vände sig också mot SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande i Agenda, då han sa att Sverige ”importerat medeltida värderingar” genom en hög invandring, till exempel hederskultur, som bland annat leder till ökat våld mot kvinnor. 

– Jimmie Åkessons uttalande om att kvinnovåld är ett importerat problem är att spotta utsatta kvinnor i ansiktet eller att säga att det som hände i Paradise Hotel är helt ok. 

Adam Marttinen (SD) försvarade uttalandet med att det ”finns kvinnor i kulturell segregation” som inte upplever att man kan kontakta polisen när man blivit misshandlad”.   

 - Det som framkom i debatten i söndags var att det fanns en viktig parameter om att det finns problem som är relaterade till den invandring vi har haft de senaste decennierna. 

Bred samsyn

Det finns en bred samsyn mellan partierna kring skärpningar, vilket speglades i debatten när Annika Hirvonen (MP) efterlyste kontaktförbud och fotboja för förövare.

– Allt som ni föreslår har vi redan infört eller är på väg att införa, sa Morgan Johansson. 

Samtidigt skiljer sig partiernas förslag i specifika delar. Moderaterna vill se obligatorisk häktning för brott med minimistraff på ett år. I dag är det två år. Liberalerna vill se utökat förebyggande arbete och en haverikommission för varje enskilt fall av dödligt våld.

Vänsterpartiet vill göra det lättare för kvinnor att lämna en våldsam relation, till exempel genom att det ska bli lättare att få bostad. Kristdemokraterna vill att gemensam vårdnad inte ska utdömas då det finns en våldsdom och att en särskild reglering av hedersbrott införs.

Centerpartiet vill se kriminalisering av kontrollerande beteende och mer resurser till berörda myndigheter och organisationer. 

Jenny Madestam: ”Inget parti vill vara sämre än det andra”

Politiska expertens analys: Olika betoning på förebyggande arbete.

Debatt i riksdagen om våld mot kvinnor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.