Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin Flodén på Riksbanken tvekar om fler räntehöjningar

Susanne Spector, Nordea, och Andreas Wallström, Swedbank, om svensk inflation som återigen överraskade på uppsidan.
Vice riksbankschef Martin Flodén.
Foto: Pressbild / Riksbanken

Vice riksbankschef Martin Flodén öppnar för en omprövning av Riksbankens behov av att strama åt med fler räntehöjningar.

Oron på finansmarknaden efter bankrusningar i USA och förtroendekrisen för den schweiziska storbanken Credit Suisse kan ha ändrat spelplanen.

– Det påverkar vilken nivå på styrräntan som är åtstramande. Vi kan inte bara titta på styrräntan i sig. Det är styrräntan i kombination med alla de här utvecklingarna som avgör hur stram penningpolitiken är.

– Det är tydligt att penningpolitiken behöver fortsätta vara stram, men vilken räntenivå är det? Där måste vi bedöma all den här utvecklingen.

I teorin skulle det kunna bli en så pass allvarlig finanskris – som slår mot kreditmarknaden och bankernas finansieringskostnader – att Riksbanken behöver sänka räntan. Men där är vi inte nu, enligt Flodén.

– Det är inget som jag ser framför mig nu i alla fall. Det kan ju gå åt olika håll det här, säger han.

Nästa räntebeslut blir i april

Än så länge ser Flodén ingen anledning till ”särskild oro” efter den gångna veckans turbulens.

– Men det är klart att det finns alltid en oro för att en global osäkerhet på finansiella marknader ska sprida sig även till andra länder. Det följer vi väldigt noga.

Martin Flodén är en av sex ledamöter i Riksbankens direktion, som under chefen Erik Thedéens ledning ska fatta nästa planerade räntebeslut i slutet av april.

Inför detta har direktionen flaggat för att det kan behövas en räntehöjning på 0,25-0,50 procentenheter till från dagens nivå för styrräntan på 3 procent – en prognos som Thedéen har bekräftat ligger fast.

Se politiska debatten om matpriserna:

Debatt om pristak • Svansbo: ”Härjar” • Jönsson: ”Fel väg”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.