Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riksbankschefen riktar kritik mot Stefan Ingves

Riksbankschefen Erik Thedéen om inflationen och det penningpolitiska läget.
Stefan Ingves.
Foto: Tim Aro/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Thedéen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Räntan borde ha höjts tidigare. 

Det antyder Riksbankschef Erik Thedéen och riktar därmed viss kritik mot sin föregångare Stefan Ingves.

”Det är inte orimligt att en mycket expansiv penningpolitik under en längre period leder till bland annat högt risktagande och högre skuldsättning. I ett sådant läge kan en sund riskvärdering vara att snarare höja räntan för tidigt än för sent”, säger Thedéen enligt ett förskrivet tal som han håller i samband med Nationalekonomiska föreningens årsmöte.

Han lägger dock till att detta gäller förutsatt att inflationsmålet inte påverkas.

Även de omfattande köpen av obligationer för flera hundra miljarder kronor ifrågasätts, ett penningpolitiskt instrument som Riksbanken använde hårt under en rad år för att få upp inflationen, alltså innan den började stiga kraftfullt i fjol.

”Min bedömning i nuläget är att värdepappersköp framför allt är verkningsfulla för att motverka finansiella kriser”, säger han.

Det är styrräntan som bör vara det huvudsakliga instrumentet, enligt Thedéen.

Han pekar också på att det i vissa fall kan vara befogat att använda räntevapnet när vissa risker byggs upp i ekonomin, som exempelvis ökad skuldsättning.

”I vissa lägen kan det därför vara rimligt att använda styrräntan som ett komplement till makrotillsynen, eftersom styrräntan påverkar de finansiella marknaderna brett”, säger han.

Experten: Nu kan Riksbanken vänta

Experterna om läget för svensk inflation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.