”Det är inte orimligt att en mycket expansiv penningpolitik under en längre period leder till bland annat högt risktagande och högre skuldsättning. I ett sådant läge kan en sund riskvärdering vara att snarare höja räntan för tidigt än för sent”, säger Thedéen enligt ett förskrivet tal som han håller i samband med Nationalekonomiska föreningens årsmöte.
Han lägger dock till att detta gäller förutsatt att inflationsmålet inte påverkas.
Även de omfattande köpen av obligationer för flera hundra miljarder kronor ifrågasätts, ett penningpolitiskt instrument som Riksbanken använde hårt under en rad år för att få upp inflationen, alltså innan den började stiga kraftfullt i fjol.
”Min bedömning i nuläget är att värdepappersköp framför allt är verkningsfulla för att motverka finansiella kriser”, säger han.
Det är styrräntan som bör vara det huvudsakliga instrumentet, enligt Thedéen.
Han pekar också på att det i vissa fall kan vara befogat att använda räntevapnet när vissa risker byggs upp i ekonomin, som exempelvis ökad skuldsättning.
”I vissa lägen kan det därför vara rimligt att använda styrräntan som ett komplement till makrotillsynen, eftersom styrräntan påverkar de finansiella marknaderna brett”, säger han.