Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksbankens informationssäkerhet har flera brister

Publicerad

Riksbankens informationssäkerhet har flera brister, enligt Svenska Dagbladet

– Vi jobbar hela tiden med kvalitetssäkring, vi gör löpande såna här revisioner, det är ett sätt att förbättra och vi har en god hantering generellt, säger Marianne Olsson, chef för avdelningen för verksamhetssupport till SvD.

Känslig information som riskerar att hamna i orätta händer.

Allvarliga incidentrapporter som slarvas bort.

Dåligt krypterad kommunikation och slarv i hantering av hemlig data. 

Riksbankens informationssäkerhet har ett flertal anmärkningsvärda brister, enligt SvD.

Sveriges Riksbank hanterar uppgifter som är klassade som mycket känsliga och hemligstämplade.

Det handlar om skyddsvärd information om bankers transaktioner, ritningar över byggnader, uppgifter om massbetalningar och om Sveriges finansiella infrastruktur.

Myndigheten hanterar även underlag för penningpolitiska beslut och arbeten kring sårbarhet. Till exempel har Riksbanken samordningsansvar för krisberedskap i det centrala betalningssystemet.

Flera allvarliga brister

Under de senaste åren har dock flera allvarliga IT-brister uppdagats hos Riksbanken. Detta visar SvD:s granskning av myndighetens internrevisionsrapporter.

– Det är helt klart i strid med hanteringsreglerna. Vi jobbar hela tiden med kvalitetssäkring, vi gör löpande såna här revisioner, det är ett sätt att förbättra och vi har en god hantering generellt, säger Marianne Olsson, chef för avdelningen för verksamhetssupport till SvD.

”Känner inte igen mig”

Riksbankens IT-chef Ulrika Pilestål:

– Jag känner inte igen mig i den beskrivningen. Vi har bra kontroll på vår IT-säkerhet. På alla ställen inom Riksbanken har vi beskrivningar för vad som gäller för informationshantering.

Riksbanken förklarar för SvD att den åtgärdat bristerna, och att myndigheten lägger stort fokus på informationssäkerhet. 

Inga dataintrång eller informationsförluster ska ha inträffat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag