Riksbanken sänker till minusränta

Riksbanken sänkte under torsdagen reporäntan till minusnivå.

Från 0 till minus 0,10.

Först under andra halvåret 2016 kan det bli tal om att höja räntan, skriver Riksbanken.

– Inflationen är på väg upp. Skulle det här inte räcka är vi beredda att göra mer, säger Riksbankschefen Stefan Ingves på en presskonferens efter det nya räntebeskedet.

Riksbankschefen säger senare:

– Vi är övertygade om att vi kan gå mycket lägre. Vi är långt ifrån den nedre gränsen.

Sedan förra året har reporäntan varit på en nollnivå. I dag kom Riksbankens historiska besked att sänka under noll – till minus 0,10.

– Inflationen är på väg upp. Skulle det här inte räcka är vi beredda att göra mer, säger Riksbankens chef Stefan Ingves på en presskonferens efter det nya, historiska räntebeskedet.

– Om vi tittar på kronkursen, så ser vi att kronan försvagats, och försvagats ytterligare mellan december och i dag, säger han. 

På presskonferensen kommenterar Stefan Ingves att han blivit historiskt. Han svarar då:

– Det var ett annorlunda beslut.

Tror på stärkt krona på sikt

– Tittar vi på svensk ekonomi, så ser vi en ganska god utveckling. Vi kommer ha en normal tillväxt, säger han. 

– Arbetsmarknaden fortsätter också att förstärkas. Vår prognos är lite justerad men inte särskilt mycket.

Riksbankschefen säger vidare att priserna är på väg uppåt, redan i år:

– Vad vi ser är stadiga prisökningar under det här året och en bra bit in på 2016. Ett bekymmer är att inflationsförväntningarna har krupit nedåt, då är det angeläget att vända den bilden.

En ytterligare sänkning i minusräntan kan ske, om det blir aktuellt, säger Stefan Ingves:

– Vi kan gå lägre om det behövs. 

– Det är, tillägger han, angeläget att hålla räntorna låga. Vi har sänkt reporäntan och har köpt statsobligationer för tio miljarder.

– Det här borde också ha en effekt på växelkursen.

– Kronkursen spelar en roll, men i vår analys så räknar vi med att det tar längre tid innan kronan förstärks.

Kan sänka ännu mer

Stefan Ingves får också en fråga på presskonferensen om man nått den nedersta Nedre gränsen för reporäntan?

– Det är en inte aktuell fråga, men vi är övertygade om att vi kan gå mycket lägre. Vi är långt ifrån den nedre gränsen, svarar Riksbankschefen. 

Claes Hemberg, ekonom på Avanza bank, säger i Expressen TV att svenska folket kan räkna med låga räntor i 5-7 år framöver.

– Det är väldigt låga räntor. Ekonomin i Europa har så svårt att komma i gång, säger han.

Allvarlig situation

Situationen med minusränta är allvarlig, betonar Claes Hemberg:

– Vi har ett system som inte rullar. Det är som vilken bil eller cykel. Vi behöver mer olja för att få den att rulla bättre. Och den vill inte rulla. Den står stilla. Den står och stampar. 

Claes Hemberg jämför med Japan där premiärministern tidigare gått ut och sagt till näringslivet att lönerna måste höjas för att få fart på ekonomin:

– Vi kanske får samma besked här: Att Löfven trycker på näringslivet att höja lönerna här på vårkanten, så det är inte bara Riksbanken som har ansvar, utan även våra politiker, att de investerar för att få i gång ekonomin. Det är väldigt mycket ljus på Ingves, men det måste vara ljus på andra aktörer också, säger han.

Omskakande upplevelse

Orsaken till att reporäntan först sänktes till en nollnivå, i höstas, var ett försök att få inflationen närmare det uppsatta målet det vill säga två procent. 

Då tillväxten i euroområdet inte tagit fart och råvarupriserna sjunkit måste Riksbanken tvingade att agera, skriver SVT Nyheter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.