Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksbanken sänker räntan

Riksbanken väljer att sänka styrräntan till 1,25 procent.

Det meddelade riksbankschefen Stefan Ingves på torsdagsförmiddagen.

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, tycker att man kunde ha sänkt räntan ännu mer.

– Ja, eftersom resursutnyttjandet är så pass lågt i ekonomin och vi kommer inte att nå upp till inflationsmålet, säger han.

Styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. Det är den första förändringen sedan i februari i år.

– Huvudanledningen är att motverka en låg inflation de närmaste åren, säger riksbankschefen Stefan Ingves vid en pressträff.

Han framhöll att de ekonomiska problemen i Europa påverkar Sverige. Svensk ekonomi framhålls ändå som relativt stark, jämfört med resten av Europa.

– Vi hade en mycket god tillväxt under andra kvartalet, och första halvåret var starkare än vad många trott, säger Stefan Ingves.

Svagare krona

Riksbankens prognos är att reporäntan kommer att ligga kvar på den här nivån ungefär ett år framåt. Om två år, det vill säga tredje kvartalet 2014, kommer däremot styrräntan att ha höjts till 2,4 procent.

Lars Calmfors hade tippat på en räntesänkning på just 25 punkter och tror att det finns möjlighet till ytterligare sänkningar av reporäntan framöver.

– Konjunkturen kan mycket väl komma att försvagas ytterligare, säger han.

Hela ekonomin påverkas av räntesänkningen.

– Bolåneräntan blir lägre än vad den annars skulle ha blivit, även om det inte finns något mekaniskt samband. Räntesänkningen kan bidra till att kronan blir något svagare vilket gynnar exporten, säger Lars Calmfors.

"Sänkt för länge sedan"

SEB tillhör de storbanker som i förväg tippade på en sänkt styrränta.

– Det är ett bevis på att den svaga utvecklingen i Euroområdet även påverkar Sverige. Riksbanken konstaterar att utvecklingen i euroområdet har fortsatt att försvagas och det gör att tillväxten i svensk ekonomi kommer att vara dämpad det kommande året. Arbetsmarknaden är svag och inflationstakten låg, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Exportrådets chefekonom Mauro Gozzo är nöjd med riksbankens räntesänkning.

– Jag skulle ha sänkt för länge sedan. Riksbanken ligger ofta efter och sänker när saker redan har skett, säger han till TT och tillägger att han tror på fler räntesänkningar i höst.