Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksåklagarens tidigare kolleger fick jobb – väcker intern kritik

Petra Lundh tillträdde som ny riksåklagare i juli förra året. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksåklagaren är chef för alla Sveriges åklagare.

Riksåklagaren Petra Lundh anställde en tidigare nära kollega som rättschef. 

Hon hjälpte i sin tur en av sina vänner och sin dotter att få jobb på Åklagarmyndighetens huvudkontor. 

Det rapporterar DN som skriver att rekryteringarna väckt intern kritik. 

I juli förra året utsågs Petra Lundh till ny Riksåklagare. Därmed blev hon chef över alla landets åklagare efter att tidigare ha varit chef för Södertörns tingsrätt där hon arbetat sedan 2012. 

I sin nya roll som chef för Åklagarmyndigheten har Petra Lundh anställt Marie-Louise Ollén som myndighetens nya rättschef. Hon var tidigare en av Petra Lundhs närmaste medarbetare när hon var chefsrådman på Södertörns tingsrätt, skriver DN som granskat rekryteringarna. 

Åklagarmyndighetens biträdande personaldirektör uppger att Petra Lundh avstod från att delta i processen gällande rekryteringen av Marie-Louise Ollén. 

Däremot har hon rekommenderat henne till tjänsten – och stått med som en av två referenser. Rekryteringsbeslutet har undertecknats av Riksåklagaren, enligt tidningen. 

”Har verkligen inte velat göra något fel”

Marie-Louise Ollén har i sin tur hjälp en av sina vänner som fick jobb som chefsadministratör på rättsavdelningen, skriver DN. Även hon kom från Södertörns tingsrätt och ska ha fått hjälp från Ollén – som också står med som en av två referenser – med sitt CV, enligt tidningen. 

– Jag är ledsen över att jag inte insåg att kontakten kan tolkas annorlunda än vad som var avsikten med den. Jag har verkligen inte velat göra något fel eller försökt påverka rekryteringsprocessen, säger hon till tidningen och bekräftar att de ibland umgås privat. 

Marie-Louise Olléns dotter har också fått ett vikariat efter att tidigare arbetat på Södertörns tingsrätt. Hon hävdar dock att hon bara skickade en bild på annonsen till sin dotter. 

– Jag var inte inblandad i processen mer än att jag sa till personalavdelningen att vi behöver någon, vilket vi verkligen behövde. Jag var inte någon form av referens för henne, säger rättschefen till DN. 

Därtill har en handläggare vid rättsavdelningen, med förflutet på Södertörns tingsrätt, anställts. DN skriver att handläggaren tog kontakt med både Petra Lundh och Marie-Louise Ollén innan hon sökte tjänsten. 

– Det är flera rekryteringar som skett till samma avdelning från samma tidigare arbetsplats. Riksåklagaren säger att man velat följa reglerna, men när man står utanför så blir man fundersam över hur det gått till, säger juristen Kristina Ahlström, expert på arbetsrätt, till DN. 

Petra Lundh: ”Helt utan min inblandning”

Med anledning av tidningens publicering har Åklagarmyndigheten släppt ett pressmeddelande. Petra Lundh menar att rekryteringarna har gått rätt till. 

– Som statlig myndighet måste vi i våra rekryteringar alltid utgå från förtjänst och skicklighet och det är endast detta som kan ligga till grund för bedömningarna. Vi kan inte hindra människor från att söka sig till vår myndighet och vi kan heller inte ägna oss åt vare sig positiv eller negativ särbehandling av dem som tidigare arbetat på samma arbetsplats som jag, säger hon. 

Petra Lundh fortsätter i pressmeddelandet: 

– När det gäller rekryteringen av rättschef sköttes den processen helt utan min inblandning, eftersom jag tidigare varit chef för en av de sökande. Den hanterades istället av förra vice riksåklagaren och biträdande personaldirektören. Dessa två var, tillsammans med de fackliga organisationerna, helt överens om vem som var toppkandidat. Även en annan rekrytering sköttes av andra personer än ansvarig chef, av samma skäl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.