Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rika står för hälften av koldioxidutsläppen

Den rikaste tiondelen av världens befolkning står för hälften av människans koldioxidutsläpp, slår en ny rapport fast. Utsläppen påverkar uppvärmningen som får bland annat Alaskas isar att smälta.Foto: Laura Rauch/AP/TT

Den rikaste tiondelen av världens befolkning står för hälften av människans koldioxidutsläpp.

Det slår en ny rapport från brittiska Oxfam fast.

Men åsikterna om hur ansvaret för utsläppen ska fördelas mellan världens länder går isär bland beslutsfattarna i Paris.

Världens rikaste tiondel står för nästan hälften av människans koldioxidutsläpp, enligt en ny rapport från brittiska Oxfam som publicerades under onsdagen.

Den fattigaste halvan av jordens befolkning står i sin tur för endast 10 procent av koldioxidutsläppen.

– Rika med höga utsläpp ska hållas ansvariga för sina utsläpp, oberoende av var de bor, sa Tim Gore, chef över Oxfams klimatpolicy i ett uttalande, enligt The Guardian.

Enligt rapporten släpper en person som tillhör den rikaste procenten i världen hela 175 gånger mer koldioxid än en motsvarande person bland världens fattigaste tiondel.

Åsikterna går isär

I Paris pågår klimatmötet där länders ledare möts för att ta fram ett nytt klimatavtal som ska börja gälla från år 2020. Målet med klimatavtalet är att lyckas bromsa den globala uppvärmningen genom att minska koldioxidutsläppen i hela världen.

Men åsikterna om hur ansvaret för utsläppen ska fördelas går isär mellan flera länder. Flera utvecklingsländer menar att länder i väst har förorenat jorden under en längre tid och att länderna därför bör ta ett större ansvar för att minska utsläppen.

– Vi hoppas att utvecklade länder antar mer ambitiösa mål och uppriktigt fullföljer dem. Det handlar inte endast om historiskt ansvar – de har även mest utrymme för att göra nerskärningar och för att göra det största genomslaget, sa Narendra Modi, Indiens premiärminister, vid klimatmötet enligt The Guardian.

Fattiga länder sårbarast

The Guardian skriver att många länder, med USA i spetsen, motsätter sig ett sådant tillvägagångssätt som Narendra Modi föreslår. Det skulle innebära att vissa länder får fler skyldigheter, menar de. Länderna vill hellre att utsläppen mäts i volym, i stället för per capita, och anser att det är en större riskfaktor. De pekar då på snabbtväxande länder som Indien och Kina.

Den nya rapporten från Oxfam verkar dock hålla med den indiske premiärministern, skriver The Independent. I rapporten framkommer det att en person som tillhör den rikaste tiondelen i Indien endast släpper ut en fjärdedel av det som en person bland den fattigaste halvan i USA gör.

Rapporten påpekar även att de fattigaste i världen, som är minst skyldiga till den globala uppvärmningen, är de som är mest sårbara för klimatförändringarna den globala uppvärmningen för med sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.